Potamos plaža, Chania, Krit

Potamos plaža, Chania, Krit – mapa

Ostrvo Krit jedistveno je po raznolikosti prirodnih lepota i bogatstvu tragova prošlosti, i to ga čini pravim predstavnikom lepote Mediterana. Krit je peto ostrvo po veličini u Mediteranu, najjužnije, najveće, i po mnogo čemu najvažnije grčko ostrvo.



Nalazi se na raskrsnici triju kontinenata: Evrope, Azije i Afrike, i zbog svog geografskog položaja važi za jedno od najtoplijih ostrva Evrope. Ostrvo na severu zapljuskuje Kritsko more, a na jugu Libijsko. Krit je osoben svet, država za sebe u okviru grčke države. Pored bogatih tragova prošlosti, posebnost ovog ostrva čini dužina obale od 1046 km sa mnogo uvala i rtova, kao i dugih peščanih plaža od kojih 61 ispunjava standarde Evropske plave zastave za čistoću vode. Atraktivnosti ostrva doprinose turistička naselja sa savremenim hotelima. Spoj tradicije i savremenog načina življenja, kao i nesvakidašnja dobrodošlica i tradicionalna gostoljubivost meštana učiniće da Krit postane mesto kome ćete se iznova vraćati.

Glavna plaža u Malia se nalazi ispred grada i preplavljena je hiljadama ljudi. U sezoni, posebno. Tako, oni koji ne mogu da podnesu masu, gužvu, vrevu i zagušenja na plaži ne treba da dolaze ovde. Malia peščana plaža se nalazi istočno od luke Malia, u neposrednoj blizini mesta palate Malia. Plaža je poznata kao Potamos (tj reka), zato što se mali potok uliva u njenom istočnom delu, pored močvare Malia.

Potamos je duga peščana plaža, vrlo dobro organizovana, ali manje gužve nego glavne plaže Malia. Svakako mirnija varijanata i nalaze se jedna blizu druge.Čitav ovaj region, naročito njegov istočni deo, nije razvijen zbog arheološkog istraživanja. Međutim, na zapadu plaže, postoji nekoliko hotela sa malim uvalama ispred njih. Ovo su plaže na koje uglavnom dolaze lokalci.



Malia močvara je močvara od ključne važnosti zaštite životne sredine koji zauzima veliki prostor pod trskom, koja je stanište mnogih vrsta ptica. Ovaj region čuva nekoliko priobalnih vrsta rastinja, izumrlog na drugim mestima na Kritu. Postoji mnogo izvora slatke vode u moru, tako da meštani mogu pronaći pitku vodu u moru! Nije baš retko da se vidi koza na padinama. Oko Potamosa postoje male peščane dine, gde možete videti neverovatne ljiljane u belom pesku.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *