Kokinos Pirgos plaža, Chania, Krit

Kokinos Pirgos plaža, Chania, Krit – mapa

Rodno mesto Zevsa, idealno je za sve one koji bi želeli da nestereotipno letuju u Grčkoj. Kolevka jedne od najstarijih civilizacija na svetu, za svakog posetioca predstavlja i na prvi pogled nemoguć spoj hrišćanske i muslimanske kulture.Osim toga, plaža ima na pretek. U odnosu na ostala ostrva Egejskog arhipelaga, Krit se prostire na oko 8.300 km² i ima preko 600.000 stanovnika. Imajući u vidu ove demografske i geografske činjenice, nemojte očekivati da ćete biti u stanju da obiđete Krit za vreme jednog prosečnog letovanja od 10 dana.

Jedinstvenost Krita čini pre svega i njegova istorija koja se bitno odražava i na mentalitet njegovog stanovništva, i na arhitekturu gradova.Krit je jedan od najspecifičnijih kulturno-istorijskih kolaža u Evropi. Ostrvo na kojem je rođen Zevs, predstavlja kolevku jedne od najstarijih civilizacija na svetu – Minojske civilizacije, stare 4000 godina.

Kokinos Pirgos (t.j. Crvena kula) nalazi se 67km zapadno od Irakliona i blizu grada Timbaki. Ime je nastalo nakon tornja koji je tamo izgrađen od crvenkaste zemlje. Svrha ovog tornja u ovom trenutku je još uvek nepoznata. U Kokinos Pirgosu naći ćete mnogo hotela, soba, restorana i kafića. Klima u regionu je topla, što ukazuje na mnoge staklenike svežeg povrća kog na pijacama ovog mesta ima na pretek.U prednjem delu sela, postoji veoma duga peščana plaža, koja počinje ovde i prostire se na nekoliko kilometara do jugoistoka, do Kommosa. Ova ogromna plaža domaćin je nekoliko vrsta morskih kornjača (Caretta Caretta), koje gnezde svoja jaja ovde tokom leta. Kornjače i gnezda su zaštićeni od dobrovoljnih organizacija. Plaža na Kokinos Pirgosu je otvorena za zapadnie vetrove. Počinje istočno od žičane ograde-na vojnom aerodromu u Timbaki ivproteže se do zapada čak do Agia Galini.

Istočni deo plaže, od luke do aerodroma, zove se Kataliki. Kataliki je veoma dobro organizovana plaža sa suncobranima, ležaljkama, spasiocima i sportovima na vodi. Duž obale možete uživati u brojnim kafićima i restoranima sa pogledom na more.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *