Skala Rahoni plaža, Tasos

Skala Rahoni plaža, Tasos

Foto: www.greeka.com

Skala Rahoni je prvo selo s kojim se srećemo krenuvši od Limenasa ka zapadu. Tradicionalne taverne pored beskrajnog peska u kojima se nude uzo i meze, predstavljaju jednu od scena sa plaže. Rahoni raspolaže najstarijim maslinjacima na ostrvu pa je samim tim poznat kao najveći centar za proizvodunju maslinovog ulja koje ovde možete kupiti po veoma pristupačnim cenama.Uska i duga nekoliko kilometara peščana na obali svom svojom dužinom plaža Skala Rahoni je svojevrstan biser ove obale. Najvećim delom je sa prirodnim hladom, okružena maslinama i borovima. Ambijent je autentičan, tipično mediteranski.

U vodi postoje peščani, ali i kameniti delovi, delovi sa travom, ali uvek se može naći deo plaže koji odgovara svačijem ukusu.

Uređena je (sa ležaljkama i suncobranima) samo ispred nekoliko luksuznijih hotela, ostali deo je turistički neorganizovan ali to ne smeta da napravite svoj kutak na plaži. Duž plaže postoje odlične taverne i mesta za parkiranje automobila, tako da vam je pristum plaži Skala Rahoni prilično dostupan.

Skala Rahoni plaža, Tasos – mapa
Tasos

Bilo kud da putujete, Tasos nikada nećete zaboraviti. Zbog toga što će vas ovo magično ostrvo od prvog trenutka ispuniti osećajem sreće. Nazvali su ga i „zeleni dijamant Egeja“. Tu ćete videti plaže od nežno plave do tamnozelene boje koje bukvalno liče na slikarsku paletu. Pejzađi borovih šuma takođe su jedan deo onoga što ćete videti. Žitelji Tasosa su pravi domaćini koji vrlo često sa ponosom pokazuju svoje mesto i poštuju posetioca.

Klima na Tasosu je zdrava i uravnotežena, o čemu je i sam Hipokrat, utemeljivač medicine kao nauke i najčuveniji grčki lekar, pisao tokom svog trogodišnjeg boravka na ostrvu, krajem 5. veka pre nove ere.

Zahvaljujući svom severnijem položaju, tropske temperature kao na nekim južnim grčkim ostrvima nisu zabeležene. Takođe, Tasos je zaštićen od jakih vetrova, koji su karakterističan problem većine grčkih ostrva. Ako i dođe do pojave vetra, u pitanju su prijatni, spori, osvežavajući vetrovi. Vazduh po pravilu nikada nije prezasićen solju i vlagom i ne dešava se da tokom toplih letnjih večeri ne može da se diše i da sve što ostane napolju tokom noći do jutra bude mokro. Po toj svojoj posebnoj svežini i čistoći vazduha Tasos je bio čuven još u antičko doba.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *