Samaria Gorge

Samaria Gorge

Klisura Samarija je vrlo popularan izlet na Kritu pogotovo za sve one avanturističkog duha.Izlet počinje rano ujutro pešaćkom turom. Autobusima dolazite do platoa Omalos na 1250 m nadmorske visine, i kreće vrlo uzbudljivo pešačenje kroz Nacionalni park. Ova klisura se nalazi u sklopu Belih planina na zapadu Krita. Klisura Samarija je najduža klisura u Evropi, dugačka oko 18 km i sa dubinom do 300 metara. Na pojedinim mestima je vrlo uska, tako da je širina oko 2-3 metra. Pešačenje traje oko 5-6 sati kroz netaknutu prirodu, uz vrlo bogatu floru i faunu. Zadnja tačka je u mestu Agia Roumeli, gde se ukrcavate na brod sve do zaliva Sugija, gde vas opet čeka autobus.

Ovo je celodnevni izlet. Za ovaj izlet je potrebna solidna pešačka kondicija i udobna obuća. Ne preporučuje se deci ispod 6 godina, trudnicama i osobama sa zdrastvenim problemima.

Cena izleta: oko 40 eur (u zavisnosti od sezone)

vožnja brodom 11 EUR

ulaz u nac. park 5,00 EUR

Postoji i laksa (kraća) varijanta ove pešačke ture gde se autobusom ide do mesta Chora Sfakion, pa zatim brodom do Agia Roumeli na jugu klisure. Odatle imate mogućnost da prepešačite samo najuži deo klisure. Tura se završava popodne.Cena izleta: oko 30 eur

vožnja brodom 11,00 EUR

ulaz u nac. park 5,00 EUR

Cena izleta zavisi od toga gde ste smešteni na Kritu jer je ostrvo veliko. Klisura Samarija pripada Haniji, pa se preporucuje svima koji letuju u ovoj regiji na jugozapadu ostrva.

Samaria Gorge – mapa
3 Komentara

  1. Klisura je izuzetna,nisam osecao pritisak vremena i osecaj je bio predivan tim pre sto temperatura juce nije prelazila 28 stepeni.
    Svima koji letuju u Retimnu i Hanji savetujem da je obidju

  2. Opet bih mislim da sam prva bosanka koja presla stazu..naporno jeste posto ste pod pritiskom vremena ali može se

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *