Regija Argolida

Regija Argolida

Naziv prefekture govori da je to  starogrčki polis. Prefektura Argolida se nalazi u istočnom delu poluostrva Peloponez. Ona izlazi na dva značajna zaliva Egejskog mora, Argoljski na jugu i Saronski na istoku. Mali deo prefekture otpada na nekoliko sasvim malih ostrva u blizini morske obale.Najvažniji deo prefekture Argolida je središnji, koji je ravničarski i otvoren ka moru sa juga. Ovo je deo sa razvijenom poljoprivredom, a tu se nalaze i dva najveća naselja – gradovi prefekture, Nafplio i Argos. Zapadni i istočni deo prefekture je planinski, dok su najvažnije planine Lihreja i Trahi.

Današnji grad Argos  je drugi po značaju u prefekturi. Argos je jedan od najlepših gradova u Grčkoj. Stari grad sa svojim neoklasičnim kućama, živopisnim ulicama, drvenim balkonima sa cvećem, kaskadnim turskim fontanama. Grad ima veliki trg (Sintagma) sa fascinantnom džamijom i brojnim baštama i kafićima. Ima mnogo istorijskih obeležja kao što su prva srednja škola, vojna akademija, vojni muzej, prvi Grčki Parlament, crkve.

Nauplia, oblast u kojoj je Nafplio  je bila najvažniji centar civilizacije od neolita. Kasnije, tokom klasičnog perioda, područje je bilo pusto. Istorijski, grad je menjao vladare i vlast tokom vekova.  1388. je suprug jedne od naslednica vladara ovog grada, koji je bio iz Venecije preneo prava grada preko u Veneciju. Mlečani su vladali Nafplionom sledećih 200 godina, tokom kojih su utvrđeni grad i Bourzi ostrva u centru zaliva. Osim toga, ova okupacija je imala poseban uticaj na arhitekturu grada. Većina zgrada kao i ceo stari deo su izgrađeni u venecijanskom stilu. U 1540 Turci su osvojili Nafplion posle duge borbe. Međutim 1686 Turci su ponovo predali grad Mlecima.Drugi period mletačke vlasti počeo je utvrđenjem grada. Kada je Peloponez pao pod vlast Mlečana, Nafplion je postao prestonica. Međutim, posle samo trideset godina, Turci su ponovo preuzeli kontrolu nad gradom, pljačkali grad i masakrirali narod posle duge opsade. Ubijeno je osam hiljada meštana. Većina preživelih je napustila grad, dok su Turci izgradili džamije, javna kupatila i kuće u istočnom stilu.Otuda ova šarolikost u arhitekturi grada i čitave oblasti.

Većinu stanovništva prefekture čine Grci.  Dominira gradsko stanovništvo. Više od polovine oblasnog stanovništva živi u relativno malom ravničarskom području oko gradova Nafplio i Argosa (oko 10% površine prefekture).

Prefektura Argolida je poznata po poljoprivredi, koja je tradicionalno razvijena, a danas je ona vezana za tržište obližnje Atine. Gaje  se voće i povrće  (posebno paradajz)  u nizinama i masline  u višim delovima.

Sve veći značaj ima i turizam i to naročito kulturološki, zbog brojnih arholoških nalazišta vezanih za Mikensku civilizaciju.

Najpoznatije plaže:

Arbanitia: To je plaža Nafplion, koja se nalazi odmah pored Akronafplia. Plaža je mala ali dobro organizovana, idealna za kupanje, noćne šetnje i piće.

Karathona: Ova prelepa peščana plaža je sasvim blizu Nafplio. To je veoma velika i popularna plaža. Ona ima divne  kafiće i barove na plaži i mnoga dešavanja se odvijaju ovde tokom leta.Drepano: Ova plaža je takođe veoma blizu Nafplio i smatra se da je turistički Hot-Spot. Dosta organizovanih kampova su u ovoj oblasti.

Takođe, vredi posetiti su plaže Tolo, Vivari i Kadia.

Plaže karakteriše  kristalno čista voda, drevne znamenitosti i mnogo taverni i kafana.

Kako do regije Argolida

Bus: Autobusi polaze sa autobuske stanice u Atini. Iz  Nafpliona česti su polasci autobusa za Atinu (2 ½ sata), Tolo (15 minuta) i Argos (30 minuta). Takođe, postoje i autobusi iz Nafplio do: Porto Helia (2 sata), Micenae (1 sat), Epidaurusa (40 minuta) i Galatasa (2 sata). Druge destinacije uključuju Tripolis (1½ sati) Corinthos (1¼ časa).

Voz: Nekoliko vozova dnevno povezuje Atinu sa Nafpliom.

Klima u oblasti Argolida

Peloponez poluostrvo ima tipičnu mediteransku klimu sa blagim, vlažnim zimama i toplim i suvim letima. Padavine se javljaju uglavnom u periodu od oktobra do marta.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *