Skriveni grad Monemvasija

Skriveni grad Monemvasija

Monemvasija je poslednja čuvana tajna Grčke. Grčku godišnje poseti oko 18 miliona turista i njene mnoge destinacije su svetski poznate tačke  na svim mapama širom sveta, ali ipak, uprkos masovnom turizmu, daleko od turističke najezde, ostao je skriveni draguj Grčke  – Monemvasija, dugo izolovan i totalno nepoznat savremenom turizmu.Monemvasija je ostrvo na istočnoj obali Peloponeza u Lakoniji. Iz mora izranja kao dzinovski kamen, koji je povezan sa kopnom uskim nasipom. Ostrvo je široko samo 300 metara, a dugačko oko 1 km, sa nadmorskom visinom od 100 m. Nekada je ostrvo bilo deo kopna, ali se posle jakog zemljotresa 375 godine ostrvo odvojilo.

Ime „ Monemvasija“ znači jedan ulaz i upravo preko ovog uskog nasipa je jedini način da se uđe na ostrvo. Na ostrvu se nalazi selo koje je na suprotnoj strani, totalno skriveno od pogleda sa kopna. Ostrvo je bilo teško osvojiti zbog izuzetno strmih litica koje zapljuskuje more. To je grad utvrđenje, a iza zidina se krije imponzantna istorija. Nad ostrvom dominira tvrđava.

U samom gradu vas očekuje 40 vizantijskih crkava, koje su raštrkane po uskim ulicama. Uz crvke preovlađuju drvene kuće i gradske zidine iz raznih epoha mletačke, otomanske i vizantijske istorije. Neke zgrade datiraju iz 13 veka a ostrvo je još u 6 veku bilo naseljeno od strane Mlečana. Tokom svoje burne istorije ostrvo je više puta padalo u ruke raznih osvajača, sve dok nije osobodjeno tokom grčkog rata za nezavisnost početkom 19 veka.Ostrvo je u početku bilo naseljeno samo na vrhu platoa koji se danas zove „Gornji grad“. Postepeno se širio, a zahvaljujući odličnoj skrivenoj poziciji, vremenom se razvijo u moćan grad. Stanovništvo opštine Monemvasija je dostiglo broj od 40.000 stanovnika tokom pada vizantijskog carstva i jedno vreme je grad bio  glavna trgovačka luka i centar vizantijskog sveta. U 18 veku grad propada, ostaje totalno nepoznat, da bi se to opet promenilo 1970-tih kada ga ponovo otkrivaju turisti.

Danas mnogi Monemvasiju zovu Gibraltar istoka, i iz godinu u godinu on postaje jaka turistička destinacija. Mnogi objekti su obnovljeni, a mnogi su pretvoreni u ekskluzivne hotele. Nisu samo arhitektura i specifičan položaj obeležje ove destinacije. Ako volite prelepe plaže, ovde ćete uživati u plavetnilu i čistom moru Peloponeza. U blizini je Kastania pećina sa retkim geološkim formacijama starim nekoliko miliona godina.

Danas je ovaj grad najpoznatiji po svom starom gradu sa srednjovekovnom tvrđavom koja se nalazi na spisku kulturne baštine UNESCO-a.

Čuveni pesnik Janis Ritsos nazvao je ovo čudesno ostrvo „brodom od kamena“ i najboljim mestom za bekstvo od stvarnog sveta.  Zato  požurite da otkrijete Monemvasiju pre ostalih.

Mapu ostrva pogledajte ovde:
Jedan komentar

  1. Potkrala se greška, Mlečani nisu postojali u 6. veku pa nije moguće tvrditi „ostrvo je još u 6 veku bilo naseljeno od strane Mlečana.“ Ostrvo jeste naseljeno u 6. veku ali od lokalnog stanovništva sa kopna, koje se sklanjalo od najezde varvara (Slovena i Avara). Mlečani su došli u posed ostrva i 15. veku (1464. ada ga je Morejski despot Toma Paleolog prodao Papi (u nemogućnosti da ga odbrani od Turaka), a ovaj opet prepustio Mlečanima jer takođe nije mogao da ga brani. Mlečani su vladali ostrvom sve do 1540 kada su ga konačno izgubili zajedno sa Nauplionom, poslednje dva oblasti pod njihovom vlašću na Peloponezu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *