Tolo-Peloponez
Foto: http://www.tolo.gr/ Tolo-Peloponez

Tolo, Asini- Peloponez

Peloponez je mesto gde se sudaraju legende. Ovde je Herkul pobedio nemejskog lava i ovde su, kako legenda kaže, bogovi kročili na Zemlju, dobivši ljudski oblik umešavši se u živote smrtnika. Sa ovog mesta je Paris pobegao sa lepom Helenom, a Argonauti su baš odavde krenuli u potragu za zlatnim runom.Na Peloponezu se nalaze neke od najlepših plaža u čitavoj Grčkoj.Na stranu šarmantne priče o mitološkim stvorenjima i bogovima, ovo mesto stvarno nosi tragove mnogih civilizacija koje su Peloponez nekada nazivale svojim domom i o tome svedoči ponosno svojim klasičnim hramovima, mikenskim palatama, vizantijskim gradovima, kao i otomanskim, franačkim i venecijanskim tvrđavama.

Asini je inače malo mesto, nešto kao primorsko selo, a možda bi se moglo reći da je to predgrađe Tola, svega kilometar udaljenog odavde. U blizini je Kastraki, tj. stari Asini, kameni ostaci tvrđave pored ljupkog malog zaliva. Stari Asini je imao i svoju sopstvenu flotu, koja je zajedno sa drugim grčkim gradovima učestvovala u Trojanskom ratu. Prvi tragovi civilizacije potiču još iz 5000. godina pre nove ere, iz neolitskog perioda – što iznova potvrđuje tezu da na Peloponezu ima toliko mnogo svetske istorije, da je prosečnom turisti teško videti sve to na jednom jedinom letovanju. Posle desetak dana naprosto oguglate na table-putokaze za nalazišta iz mikenskog, spartanskog ili nekog drugog vremena a ima ih toliko mnogo da vam se učini da je Peloponez bio izgrađeniji i naseljeniji pre par hiljada godina nego danas.Od Kastrakija, okruženog brojnim kampovima, samo jedna putna krivina deli vas od pogleda na zaliv (i mesto) Tolo. Glavni kvalitet mesta je dugačka peščana plaža, a sve ostalo od sadržaja koje jedno turističko mesto treba da ima – tu je. Gužva na plaži, ako se to može nazvati gužvom, viđena je samo tokom vikenda. S obzirom da je ovaj kraj udaljen par desetina kilometara od autoputa koji vodi sve do Atine, eto objašnjenja toj „gužvi“.

Ako rešite da letujete u regionu Nafpliona, možda je Tolo pravi izbor. Divna plaža, more još lepše, a Nafplion je svega 5-6 km daleko, taman za večernji izlazak.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *