Mesta na Peloponezu koja treba posetiti

Posle više od decenije koketiranja sa Peloponezom i povremenih kratkih izleta po severnom i zapadnom obodu poluostrva (prilikom povrataka sa Zakintosa i Kefalonije), kao i jednog letovanja u Tolu, kod Nafpliona, došao je konačno trenutak da se malo ozbiljnije pozabavimo i ovim delom Grčke.A kad se već spustite u predele južno od Atine i prevalite kolima preko 1100 km (od Beograda pa do svečanog ulaza na Peloponez – iznad Korintskog kanala), onda ćete svakako gledati da ostanete što duže i vidite što više. Opet, ta ideja se nikako nije poklapala sa još uvek aktuelnom ekonomskom krizom – malo svetskom, malo srpskom i grčkom, a malo i našim ličnim, pojedinačnim ekonomskim krizama, Opet, ne otići na letovanje u prvoj godini po ukidanju viza bio bi poraz veći nego oni od Gane i Australije zajedno.

Peloponez je, manje-više, mesto gde je arhivirana celokupna svetska istorija. Tu ćete naći i neolit, i Mikenu, i staru Grčku i njene megalopolise, čuvenu Spartu, Leonidu i Likurga, pa Odiseja i Kiklope, Parisa i Jelenu, a i Menelaja, Persijance, Vizantiju, krstaške vitezove, Turke, Veneciju, Nemce… Ukoliko ste kojim slučajem istoričar umetnosti ili arheolog i ako svakom arheološkom nalazištu, vizantijskoj crkvi, krstaškoj ili venecijanskoj tvrđavi ili muzeju – posvetite samo po sat-dva, verovatno ćete zauvek ostati ovde. Što i nije tako loša ideja.

Posetite obavezno ovo poluostrvo gde se istorija prepliće sa mitovima. Obiđite arheološka nalazišta kao što su Olimpija – središte nekadašnjih Olimpijskih igara, Epidaurus – drevni religijski centar, Apolonov hram, Bizintra zamak, vizantijske crkve, jedinstvena sela, reke i pećine koje ovu oblast čine savršenom destinacijom za odmor, istraživanje, sportove itd. Takođe, na Peloponezu nalaze neke od najlepših plaža u čitavoj Grčkoj.Peloponez ima mnogobrojne zalive kao što su Korint, Patra, Saronik, Mesinija, Argolida i Lakonija koji podsećaju na drvo velikog duda pa je to i razlog što je ova oblast nekada nosila naziv Morias što u prevodu znači dud. Ovo poluostrvo ima mnogobrojne gradove koje obilaze turisti iz celog sveta – Patra, Kalamata, Korint, Tripoli, Arg, Pirg, Egion i Sparta su obavezni lokaliteti za obilazak. Za grad Nafplio kažu da je najromantičniji grad u Grčkoj. Antička Mesina mora vam biti obavezna destinacija, a Patra je najveći grad na Peloponezu.

Kada stižete u Patru zapanjiće vas prelazak preko mosta Rio-Antirio koji je pravo arhitektonsko čudo o kojem su napravljene mnogobrojne emisije.

To je najveći viseći most na svetu! Najbliže ostrvo Peloponezu je Kitira koja pripada arhipelagu jonskih ostrva i nalazi se na samom špicu Peloponeza. Napravite izlet do ovog čarobnog mesta i ponesite neverovatne uspomene. Do ovog ostrva možete doći brodom ili direktno iz Atine ili iz male luke Neapoli.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *