Lakonija

Lakonija

Glavni grad Lakonije je Sparta. Nalazi se u plodnoj ravnici Evrotas, koja se nalazi između Taigetos i Parnon planine  dok na jugu izlazi na more.U antici, Sparta je bila čuveni grad Država. Imao je najbolju vojsku i najjači vojni centar u  antičkom grčkom svetu. Posebno mesto Sparta je zauzela  posle postizanja značajne pobede nad vojskom atinskog i persijskih carstava.

Danas moderna Sparta, koja je izgrađena direktno na vrhu drevnog naselja, je jednostavan  grad sa širokim  ulicama koje su opasane drvoredima . Ima jako mnogo istorijskih spomenika naročito iz perioda Vizantije.

U kasnijim vremenima, Sparta je zajedno sa Atinom, Tebom  i Persijom glavna od sila koje međusobno bore za prevlast jedna protiv druge.Najveća serija sukoba između Atine i Sparte dovela je do raspada atinskog carstva. Ovaj sukob je poznat pod imenom Peloponeski rat.Tokom Korintskog rata, Sparta se ujedinjuje u koaliciju sa vodećim grčkim državama: Tebom, Atinom, Korintom i Argosom. Imala je mnogo uspona i padova tokom istorije, ali ostala čuvena po svojim vojnicima.

Kako do Lakonije

Bus: Grad ima dobro organizovanu, modernu autobusku stanicu na istočnom kraju Likourgou. Postoji nekoliko dnevnih autobusa ka Atini (3¼ sati) preko Korinta (2 sata), Githio (1 sat), Neapolia(3 sata), Tripolia (1¼ sati), Geraki (45 minuta) i Monemvasia (2 ½ sata). Takođe, postoji turistička tura za Kalamata (2 ½ sata), Gerolimenas (3 sata) preko Areopoli (2 sata) svakodnevni izlet  u pećine u Pirgos Dirou (2¼ sati).

Klima

Peloponez poluostrvo ima tipičnu mediteransku klimu sa blagim, vlažnim zimama i toplim i suvim letima. Kiša pada uglavnom u periodu od oktobra do marta.


 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *