RAKIJA, SARMA, KAVIJAR, PUŽEVI Šta smete da prenese preko granice, a šta je STROGO ZABRANJENO

RAKIJA, SARMA, KAVIJAR, PUŽEVI Šta smete da prenese preko granice, a šta je STROGO ZABRANJENO

Izvor: Blic, FOTO: SHUTTERSTOCK

Većina srpskih turista na more ne kreće bez ručnog frižidera dupke punog raznovrsnom hranom – od zaleđenog mesa i kuvanih jela do paradaiza i paprika. Da ne bi doživeli neprijatnost od carinika, potrebno je imati na umu šta je sve dozvoljeno preneti preko granice i u kojim količinama.I ranijih godina je bilo situacija da je na granici, posebno kada se kolima ide u Grčku, bilo zaplene hrane, koja nije dozvoljena da se unese. Sigurno je bilo turista koji su uspeli da izvrdaju i koji su uneli i šunku, viršle, šnicle, kobasice, jaja i ostalu hranu koja je zabranjena. Nekima će to sigurno i ovog leta poći za rukom.

Međutim, kada su propisi u pitanju potrebno je znati da su meso, mesne prerađevine, kao i mleko, jogurt i pavlaka – storgo zabranjeni proizvodi koje nikako ne biste smeli da ponesete sa sobom gde god putovali.

Ovo pravilo, međutim, nije nikakva novina, jer po zakonima Evropske unije, mleko, meso i proizvodi napravljeni od njih ne smeju se već godinama unositi u EU iz zemalja koje nisu članice. I u Crnoj Goru, iako nije članica unije, važe slična pravila.

FOTO: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

Evo koliko čega možete da ponesete sa sobom, u zavisnosti u kojoj zemlji ćete letovati. Bitna je razlika ukoliko na odmor idete sopstvenim prevozom, autobusom ili avionom. Doduše, ista pravila važe ukoliko idete kolima ili turističkim autobusom.Grčka

Prema zvaničnim propisima, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, dok je dozvoljeno sa sobom poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za ljubimce.

Kada je reč o voću i povrću, može se uneti u količini do pet kilograma. Takođe niko neće zameriti ako ponesete i pirinač, kečap, makarone, keks, čokoladu, vodu, sokove, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 evra po putniku.

FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Što se tiče unosa alkohola, osobe starije od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti po litar alkoholnog pića sa udelom alkohola od 22 odsto i manje od toga, četiri litra vina i 12 litara piva. Oni koji u Grčku putuju drumskim saobraćajem mogu sa sobom poneti 40 cigareta.

Hrvatska

Putnicima iz trećih zemalja u koju spada i Srbija, koji ulaze u Hrvatsku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda. Dozvoljeno je mleko u prahu za decu, hrana za decu i posebna hrana koja se koristi iz medicinskih razloga i to 2 kilograma po osobi.

FOTO: WIKIPEDIA

Dozvoljeno je poneti i male količine proizvoda od ribe za ličnu upotrebu, što uključuje svežu, sušenu, kuvanu, mariniranu ili dimljenu ribu, te određene školjke, kao što su škampi, jastozi, nežive dagnje i nežive kamenice.Takođe, male količine za sopstvenu Upotrebu u Hrvatsku se mogu uneti i med, žive dagnje i puževi – 2 kilograma po osobi.

Hleb, kolači, keksi, čokolada i konditorski proizvodi, uključujući slatkiše, koji nisu pomešani ili punjeni s proizvodima od mesa, isto su dozvoljeni u malim količinama.

U Hrvatsku se može uneti i cigarete, odnosno 200 komada ili 100 cigarilosa ili 250 grama duvana. Naravno, dozvoljeno je poneti sa sobom i alkohol i to 4 litre vina, 16 litara piva, litar žestine i još 2 litre alkohola sa procentom alkohola do 22 odsto.

Crna Gora

FOTO: G. SRDANOV / RAS SRBIJA
I crnogorski carinici će dozvoliti unos dečije hrane koja je jasno deklarisana i do 5 kilograma svežeg voća i povrća, ali ne i krompira.

Punoletna lica smeju u ručnom prtljagu poneti 200 cigareta ili 250 grama duvana, jedan litar alkoholnog pića u originalnoj ambalaži, 5 litara drugog pića i 5 litara flaširane vode.

Proizvodi životinjskog porekla, hrane, hrane za kuićne ljubimce može se poneti do 5 kilograma. Takođe, je dozvoljeno 20 kg sveže ili prerađevina od ribe, kilogram sušenog voća, povrća, sušene pečurke, sirovu kafu, kakao u zrnu, začene, čajeve.

Bugarska

I bugarski carinici vam neće tolerisati meso, mesne prerađevine, mleko. Dozvoljeno je unos dva kilograma hrane za bebe u originalnom pakovanju, hleb, instant supe, ali i krompir, povrće i voća do dva kilograma po putniku. Putnici u Bugarsku mogu ponijeti 200 komada cigareta ili 250 grama duvana.

FOTO: A. PAUNKOVIĆ / RAS SRBIJA

Na letovanje se može poneti i litar žestine ili 2 litre slabijeg alkoholnog pića, kao i 4 litre vina i 16 litara piva.

Ništa kajmak, ajvar i kiseli kupus

Unos hrane i pića je regulisan od strane svake zemlje posebno ali i od strane vazduhoplovnih organizacija pa tako unošenje namirnica bilo u torbi koja se predaje ili onoj koja se unosi u putničku kabinu podleže kako zdravstveni i carinskim propisima tako isto i avio propisima.

Unošenje hrane i pića u putničku kabinu je strogo zabranjeno. U ručnom prtljagu se ne smeju naći kajmak, paprike, sarma, kiseli kupus, suhomesnati proizvodi,kao što je slanina, pršuta, šunka.

U ručnom prtljagu se hrana u teglama može naći samo ako je kupljena u free shop-u i ako sadrži obaveznu deklaraciju, račun i spakovana je u zatvorenoj originalnoj kesi iz free shop-a.

Namirnice u teglama domaće proizvodnje ne mogu se uneti u ručnom prtljagu. Proizvodi u teglama (ajvar, džem, med, slatko) mogu se nositi ali pod određenim uslovima.

Samo sa deklaracijom

Ove proizvode domaće proizvodnje bez deklaracije o poreklu ne mogu se uneti u avion. Samo deklarisani i neotvoreni proizvodi se mogu spakovati u prtljag koji se predaje.

Ista pravila važe i za alkoholna i bazalkoholna pića. Ukoliko su kupljena u free shop-u mogu se uneti u ručnom prtljagu ali samo ako su originalno zapakovana i deklarisana i ako za njih postoji račun. Ako se pak radi o ranije kupljenom piću ono može biti zapakovano samo u prtljag koji se predaje ali tu treba biti obazriv zbog toga što zbog rukovanja prtljagom može doći do prosipanja i oštećenja ostalih stvari.

Domaću rakiju i bilo koje drugo domaće piće nije moguće nositi. Ovakvi proizvodi spravljeni u kućnoj radinosti bez deklaracije smatraju se opasnošću u zemljama zapadne Evrope.

Za hranu postoji ograničenje do 100 ml po teglici, a sa ukupnom maksimalnom zapreminom do 1 litar. Od duvanskih prerađevina može se uneti 200 cigareta, 250 grama duvana ili 100 cigarilosa.

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *