KADA SU NAJVEĆE GUŽVE NA PUTEVIMA Ovo su dani i sati kada NIKAKO NE TREBA KRETATI NA MORE

KADA SU NAJVEĆE GUŽVE NA PUTEVIMA Ovo su dani i sati kada NIKAKO NE TREBA KRETATI NA MORE

Izvor: Blic, FOTO: KOSTADIN KAMENOV / RAS SRBIJA

Za manje od mesec dana očekuje se pojačana frekvencija saobraćaja na svim putnim pravcimi koja vode prema moru jer počinje period kada turisti masovno kreću na letovanje. Tada sa svih graničnih prelaza, a neretko i sa naplatnih rampi gledamo izveštaje o kilometarskim kolonama koje satima čekaju da nastave put, a iz dosadašnje prakse vidimo da su najkritičniji vikendi tokom jula i avgusta.


Ogromne kolone na graničnim prelazima u jeku sezoneFOTO: RAS SRBIJA
Ogromne kolone na graničnim prelazima u jeku sezone

Kada je Grčka u pitanju dosadašnja praksa je pokazala da su najveće gužve uglavnom petkom i subotom na ulazu, a nedeljom i ponedeljkom na izlazu, ali takođe 1. i 15-og u mesecu kada su smene turističkih agencija.

guzva_autoput_vesti_blic_safe
Kroz Makedoniju izbegavajte 2. avgust

Međutim, kako navodi sajt “Grčka info” ukoliko se ovim danima zateknete na prelazima “Evzoni” i “Bogorodica” posle 17 časova, najverovatnije ćete čekati veoma kratko na prolaz. Praksa takođe pokazuje da ćete verovatno kraće čekati ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći, do 4 sata ujutru. Naravno, kada su putovanja na more u pitanju pravilo ne postoji, ali je velika mogućnost da izbegavajući vikende, izbegnete i gužve.

YT_Grcka_granica_cekanje_vesti_blic_safe

Kritični dani za putovanje preko Makedonije su 2. avgust (ove godine je to četvrtak i velika većina će ga spojiti sa vikendom) kada se tamo slavi veliki praznik Ilinden i kada veliki broj Makedonaca prolazi granicu ka Grčkoj kao i 28. avgust kada je praznik Uspenje Presvete Bogorodice pa su i tada veće gužve na granicama.U ranim jutarnjim satima je uglavnom najmanja gužva na granicamaFOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA
U ranim jutarnjim satima je uglavnom najmanja gužva na granicama

Na letovanje je svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu, i na graničnim prelazima drastično manje.

Kritično od 15. jula do 15. avgusta

Carinici i policija sa prelaza Preševo prošle godine su u udarnoj sezoni između 15. jula i 15. avgusta savetovali turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski, gde su zadržavanja nešto kraća. Takođe prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve.Treba imati na umu i da se od 1. jula kući vraćaju i turski državljani koji rade u državama EU i oni najviše koriste put preko Bugarske pa je zato i veći intenzitet saobraćaja kako na putevima kroz Srbiju tako i na samom graničnom prelazu i dalje kroz Bugarsku.

I na prelazu Evzoni vikendom je najveća gužvaFOTO: D.T. / RAS SRBIJA
I na prelazu Evzoni vikendom je najveća gužva

Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest sati ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom jer je u to vreme je smena carinika i policajaca pa se na prelazu čeka oko pola sata, čak i ako nema gužve.

Petkom poslepodne i subotom ujutro haos na putevima u Hrvatskoj

Ko ide u Hrvatsku na more takođe bi trebalo da izbegava vikende jer i tamo ljudi na putovanje najčešće kreću u petak poslepodne, posle posla i tada se već stvaraju ogromne gužve koje se ne smanjuju ni tokom subote. Istom logikom većina se s mora vraća u nedelju ali uglavnom popodne pa ako morate tog dana na put kući, najbolje je krenuti što ranije ujutro.Poslednji vikend u julu donosi veliku smenu turista i pojačan saobraćaj na autoputevima, graničnim prelazima i naplatnim rampama. Na granici Batrovci sa Hrvatskom je tada i najveća gužva, a nije mnogo bolja situacja ni na graničnom prelazu Šid pa AMSS zato tada preporučuje korišćenje alternativnih graničnih prelaza Bačka Palanka, Sot, Ljuba ili Neštin.

Tokom letnje sezone najmanje gužve na graničnim prelazima su od tri do pet sati ujutro, kada je uglavnom i kraće zadržavanje na naplatnim rampama a i zbog visokih temperatura vozačima se savetuje da za put biraju rane jutarnje ili kasne popodnevne sate.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *