Ostrvo Skorpios nadomak Lefkade

Foto: greece.greekreporter.com

Dok brojni turisti svake godine iznova I iznova gledaju gde će provesti letovanje koje je pred njima, postoje i oni koji o letovanju ne brinu, jednako kao ni o novcu jer imaju ostrvo u svom vlasnuštvu. Pročitajte vrlo interesantnu priču o ostrvu Skorpios.Na zapadnoj obali Grčke u Jonskom moru, nedaleko od gradića Nidri na susednoj Lefkadi, veličanstveno stoji predivan dar sredozemne prirode – ostrvo Skorpios. Veliki deo ovog ostrva je prekriven šumom a uz obalu je nekoliko veličanstvenih plaža. Grčka ostrva kriju veličanstvene I neobične priče, svako ima neku svoju tajnu ili intrigantnost a ostrvo Skorpios posebno. Kada se nađete u Grčkoj, posebno na ostrvu Lefkada, svaki turitički vodič će vam spomenuti priču ovog ostrva koja je vrlo burna I interesantna. Za sve one koje žele nešto malo više da saznaju a iz nekog razloga nemaju vremena za turističkog vodiča, tu je tim sajta Moja Grčka koji vas informiše o svemu.

Skorpios je privatno ostrvo u Jonskom moru, poznato i kao Onazisovo ostrvo, jer ga je davne 1963.godine kupio grčki bogataš Aristotel Onazis. Na ostrvu koje se prostire na preko 74 HA, nije bilo ničega posebnog po čemu bi se ovo ostrvo izdvojilo kao svetska atrakcija. Onazis je sproveo celokupnu infrastrukturu – doneo pesak iz Afrike, zasadio više od 200 sorti drveća i izgradio porodično imanje koje obuhvata tri rezidencije, plato za sletanje helikoptera i pristanište za jahte. U šumi rastu zadivljujuće, retke vrste rastinja, kroz nju vode popločane staze a ispred jedne od rezidencija napravljena je mala plaža prekrivena belim peskom.Istorija ostrva Skorpios nerazdvojno je vezana još za jednu osobu, čuvenu opersku divu Mariju Kalas. Marija I Onazis su javnosti bili odmiljeni ljubavni par tih vremena. Njihovo poznanstvo je bio skandal nad skandalima. Ona operska diva, boginja nad boginjama, vlasnica glasa stoleća a on najbogatiji čovek planete. Jedno krstarenje 1959. godine, njegovom jahtom „Kristina“, na kom su oboje bili sa supružnicima će im iz temelja promeniti živote. Po povratku sa krstarenja on se razveo od supruge Tine a ona od muzičkog impresarija Menengina. Nikada se nisu venčali iako je to čitav svet očekivao. Strast se tokom godina gubi i polako pretvara u dugogodišnji običan roman. Pa tako, na opšte iznenađenje javnosti, nakon nekoliko godina Onazis se ženi svojom starom prijateljicom, udovicom američkog predsednika Kenedija – Džeki. Ostrvo Skorpios je zapalo u centar svetske javnosti kada je na njemu održana ceremonija venčanja između Džeki I Onazisa. Tako da vest o Onazisovoj ženidbi Marija saznaje iz novina. Od šoka gubi glas. On je i dalje ne ostavlja na miru, neprekidno je posećuje, nudi ljubav bez obzira na svoj senzacionalistički brak. I ona mu opet veruje… 1975. godine je umro. Mariji je uzeo sve: glas, mogućnost da bude majka i mogućnost da ostane obožavana. Nije mu došla ni na sahranu. Ostala je do smrti sama u svom pariskom apartmanu. Poslednja želja joj je bila da se urna sa njenim pepelom prospe u more u blizini Skorpiosa – grčkog ostrva ljubavi, na kom je već bio sahranjen njen Ari. No i ta njena poslednja želja nikada nije ispoštovana.


Igrom sudbine Džeki je nasledila ostrvo. Vreme je provodila na južnoj strani ostrva, na samoj obali male plaže, u idiličnom okruženju. Đorđo Armani, Bil Gejts i Madona pokazali su interesovanje za kupovinu malog ostrva, ali se to nikada nije ostvarilo. Onazisova unuka Atina, prodala je ostrvo u aprilu 2013. godine Ekaterini Ribolovlev. I danas je u njenom vlasništvu.

Ekaterina Ribolovlev je kupila ostrvo Skorpios u poslovne svrhe kao i u svrhu zadovoljstva. Ona planira da tu stvori utočište za bogate i moćne. Ostrvce Sparti u blizini je takođ uključeno u prodaju. Od kada je Skorpios prodat Ribolovlevoj, cela oblast je postala zabranjena zona za turiste. Specijalno obučeni francuski i američki pripadnici obezbeđenja, sa najsavremenijom opremom, čuvaju ostrvo 24 sata dnevno.

Za sve turiste važna je informacija da u ponudi izleta koji se nude na Lefkadi postoji ponuda koja nudi krstarenje oko ostrva Skorpios.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *