O smaragdnom Skopelosu

O smaragdnom Skopelosu

Skopelos – magična destinacija, nalazi se istočno od Skiatosa od koga ga deli kanal širok oko 8 kilometara. Pravi rajski zeleni smaragd na samo 96 kvadratnih kilometara, sa bujnim borovim šumama, maslinjacima, vinogradima, voćnjacima sa stablima šljiva, prepun zlatnih peščanih plaža ukrašenih tirkiznim morem sigurno će vas očarati. Nas jeste bez sumnje.Zanimljivo je i to da se nalazi na istoj geografskoj širini kao i Sardinija, Ibica, portugalska Azorska ostrva i Kefalonija.

Skopelos je mirniji i manje komercijalizovan od Skiatosa, pa je sačuvao autentičnost. Iako čak 5,5 puta veći od Skiatosa plaže Skopelosa nisu pretrpane turistima čak ni u jeku sezone, a tišinu ne narušava ni preglasna muzika iz kafića, ni skuteri koji divljaju po ceo dan. Dok Meril Strip i ekipa na plažama Skopelosa nisu zapevali hitove grupe Abba gotovo da je ovo ostrvo bilo nepoznato. Iako poslednjih sezona doživljava pravi turistički bum, neverovatna priroda i autentičnost Skopelosa ne predaju se strancima i spoljnjim uticajima baš tako lako. Apartmani i hoteli nikli su samo na određenim mestima na kojima ne ugrožavaju ekosistem i čistoću mora. Budući da je više od polovine ostrva prekriveno starom borovom šumom, ono se nalazi pod posebnom zaštitom države i verovatno je zbog toga malo skuplje od ostalih letovališta u blizini. Ali vredi! Vredi ga videti tako veličanstvenog i osetiti ljubaznost njegovih stanovnika, doživeti da dok šetate starosedeoci vas namame u svoje dvorište da se osvežite i probate suve šljive sušene na poseban način, ili da vam pokažu neku skrivenu plažicu.

Interesantna priča je i o tome da su Grci pre nekoliko godina želeli da naprave aerodrom na ovom ostrvu, sve je bilo već izglasano međutim napraviše referendum na kom su srušili tu odluku jer ne žele da na njihovom ostrvu bilo šta naruši prirodu i apsolutni mir koji se ovde oseća na svakom koraku. Dakle, na ostrvu ne postoji aerodorom, do njega se može stići brodom sa Skiatosa ili trajektima iz Volosa i Ajos Konstatinosa. Kao i Skiatos, i Skopelos je brodskom linijom povezan sa Solunom i sa nekoliko drugih grčkih ostrva – Evijom, Skirosom, Alonisosom… Ono što je neophodno da znate da je veliki broj ovih brodskih linija sezonski, tako da ukoliko poželite da idete van sezone može da se desi da neće imati sa čim.Ovo prelepo ostrvo pre desetak godina zahvatila je velika poplava i napravila jako veliku štetu na ostrvu, ali vredno lokalno stanovništvo je sve saniralo. Ovde žive ljudi koji su navikli da žive sa prirodom i svim njenim čarima i nedaćama. Sačuvali su svoju gostoljubivost i duh domaćina koji će se u svakom trenutku potruditi da se osećate prijatno. Skopelos je svakako preporuka za sve ljubitelje prirode u svim njenim oblicima.

Najpopularnije prevozno sredstvo je moped, a u luci se mogu iznajmiti čamci koji će vas ovesti do plaže ili neke uvale skrivene u senci borova.
Skopelos je nekada bio kolonija Krićana, tako da se na svakom koraku mogu videti ostaci iz antičkog doba. Verovali ili ne, ovde postoji čak 360 crkava, kapela i manastira, a u jednoj od njih, crkvi Svetog Jovana, koja je podignuta na visokoj steni iznad istoimene plaže, venčali su se glavni junaci popularnog filma Mama Mia. Ova mala bela građevina zbog toga je postala jedna od najvećih atrakcija, u kojoj se tokom leta obavi nekoliko stotina venčanja.Mi bi napomenuli da je izuzetno hrabro poželeti venčati se u ovoj crkvici do koje se dolazi uz pomoć preko 300 stepenika. Generalno lokalno stanovništvo je izuzetno ponosno na film koji je tako lepo promovisao njegovo ostrvo. Na svakom koraku možete čuti hitove grupe Abba koji upotpunjuju doživljaj ovog mesta.Od lokalnih specifičnosti Skopelosa, možemo izdvojiti nekoliko stvari. Svetac zaštitnik ostrva Skopelos je Sveti Rigin, čiji se grob nalazi u istoimenoj crkvi, 4km jugoistočno od glavnog grada. Izuzetno je poštovan od strane lokalnog stanovništva.

Zarad potpunog i autentičnog doživljaja Skopelosa, neizostavno je probati neke od njihovih specijaliteta. Ono što bismo toplo preporučili su predivne suve šljive koje se suše u posebnim pećima i koje oni nude kao poslasticu. Tu je i neizbežni jogurt sa medom, a ono što se nikako ne sme propustiti je čuveni ostrvski sir i pita koja se od njega pravi. Poželećete da je jedete svaki dan! Od slatkiša naša preporuka je da probate pitu sa orasima, nešto vrlo slično kao baklava ali sa neobičnim začinima koju vrlo često služe sa kuglama sladoleda.

Noćni život Skopelosa prilično se razlikuje od provoda na ostalim egejskim ostrvima. Nema žurki usred dana kao na Mikonosu, muzika iz klubova nije previše bučna kao što je slučaj na Skijatosu. Ali zato svaka taverna može da dobije visoku ocenu od pet zvezdica. U koju god da svratite, nećete pogrešiti. Posebno tokom večeri, kada se zaželite morskih specijaliteta uz zvuke buzukija i grmljavinu slomljenih tanjira.Uživajte svim čulima u ovom magičnom ostrvu!

Skopelos je jedna od naših omiljenih destinacija i svima preporučujemo obilazak.

 

Skopelos – MAPA
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *