Ne krećite na put bez provere PASOŠA: Odmor može da vam postane NOĆNA MORA

Ne krećite na put bez provere PASOŠA: Odmor može da vam postane NOĆNA MORA

Izvor: www.srbijadanas.com
Spremite se dobroZapočela je letnja sezona, a veoma je važno da proverite vaša dokumenta, pre nego što se uputite u na more u Grčku, Crnu Goru, Bugarsku ili neku drugu destinaciju.

Na nekoliko stvari treba obratiti posebnu pažnju, a pre svega na pasoš koji treba da važi još najmanje tri meseca nakon završetka putovanja. Neke turističke agencije traže da ovaj dokument važi šest meseci nakon završetka aranžmana.

Treba imati u vidu i putno zdravstveno osiguranje koje nije obavezno, ali ako se nešto desi na odmoru sve troškove snosiće sam putnik. Preporuka je da se putno zdravstveno osiguranje uzme. Ukoliko se nešto dogodi, putnik plaća troškove, a po povratku u Srbiju, prilaže račun na osnovu kojeg naplati troškove.

Inače, zbog štrajka u Grčkoj, juče su bila zatvorena tri saobraćajna granična prelaza između Grčke i Makednonije, pa je potrebno proveriti i ove informacije.

– Vozači to mogu da provere na našem sajtu – kažu u AMSS.


Zeleni karton

Zeleni karton je obavezan ukoliko putujete kroz Makedoniju ili BiH. Ovaj dokument izdaje osiguravajuće društvo sa kojim je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti i košta 2.000 dinara, a traje do isteka registracije vozila. Oni koji zaborave, mogu da kupe zeleni karton na ulazu u Makedoniju, ali tada može koštati i do 50 evra.

Međunarodna vozačka dozvola

Međunardona vozačka dozvola je dokument koji nije potreban vozačima koji putuju u Grčku, ali se preporučuje uzimanje ovog dokumenta jer traje kao i vozačka dozvola, a procedura nije skupa ni komplikovana.

Saglasnost za decu

Sva maloletna lica koja idu u inostranstvo bez jednog ili oba roditelja, moraju imati saglasnost overenu kod notara. Ako dete putuje sa jednim roditeljem, drugi je u obavezi da dođe sa ličnom kartom i da da saglasnost za put, što košta 360 dinara po jednom izdatom primerku i važi samo za period koji je naveden u saglasnosti. Ukoliko dete ide u inostranstvo sa trećim licem, potrebna je saglasnost oba roditelja, a dokument se plaća 720 dinara, objašnjavaju javni beležnici.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *