Poslednja deonica auto-puta kroz Makedoniju otvorena za saobraćaj

Poslednja deonica auto-puta kroz Makedoniju otvorena za saobraćaj

Izvor, foto: www.021.rs

Novoizgrađena deonica auto-puta kroz Makedoniju, od Demir Kapije do Smokvice, puštena je u saobraćaj čime je završen auto-put kroz tu zemlju, na Koridoru 10.Deonica duga 28 kilometara će skratiti putovanje za 25 minuta na tom delu auto-puta „Prijateljstvo“ kojim će, kako se očekuje, godišnje prolaziti oko 730.000 vozila.
Nova deonica ima dva uključenja, kod Miravaca i Smokvice, dva tunela duga po 1.200 metara, šest mostova dužine od 100 do 500 metara. Na tom delu autoputa će biti i dve naplatne rampe, kod Đevđelije i kod Demir Kapije, koje bi trebalo da budu završene za oko osam meseci.
Deonicu autoputa Demir Kapija – Smokvica je izgradila grčka kompanija Aktor, a kao podizvođači su bile angažovane makedonske firme. Koštala je oko 218 miliona evra, a njenu izgradnju, koja je počela u septembru 2012. pratile su afere. Krajem marta makedonsko Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore otvorilo je istragu protiv bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog i jednog ministra zbog sumnje da je favorizovao grčku kompaniju „Aktor“ za izgradnju deonice Demir Kapija – Smokvica.Finansirana je novcem Evropske investicione banke, Banke za obnovu i razvoj, IPA fondova i manjim delom iz makedonskog budžeta.
Autor: TanjugОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *