Nafplio slika wikipedia

Nafplio biser Peloponeza

Nafplio biser Peloponeza

Nafplio je destinacija koja nudi nešto drugačije u Grčkoj – venecijanski šarm kombinovan sa grčkom tradicijom i lepotama.Ovo je mali grad u Argolidskom zalivu, na severoistoku Peloponeza, koji će vas na prvi pogled osvojiti svojim šarmom. Do Nafplia se iz Atine dolazi autoputem za Korint i Tripoli, gde se vrši odvajanje kod mesta Nemea ili nešto kasnije kod Sterne. Do Nafplija se može doći i brodom, jer grad ima veliku luku tako da nije problem ni za najzahtevnije jahte. U gradu živi oko 17.000 stanovnika, medju kojima ima i veliki broj Srba, a od Atine je udaljen 120 km.

Za razliku od drugih turističkih mesta, njemu posebnu draž daju živopisne taverne, šarenilo dućana i raskoš bugenvilija, ali na jedan umetnički način, gde nema ni traga kiču. Nafplio deluje kao ambijent gde je došao neki kreativni umetnik i namenski ukrasio ulice grada za uživanje. Ovde su Turci bili svega 100 godina, tako da njihov uticaj nije ostavio veliki trag u arhitekturi. Kroz istoriju je zapao za oko Venecijancima, koji su mu dali najveći pečat, a onda su ga Grci doterali i dali mu grčki šmek.


Nafplio je jedan od najromatičnijih gradića u Evropi, koga ukrašavaju čak tri srednjovekovna utvrđenja, zgrade raskošne arhitetkture, uređeni trgovi sa kojih se odvajaju uske popločane ulice u raznim pravcima staroga grada u kome je zabranjen saobraćaj. Mnogi ga nazivaju i Egejski Napulj. Interesantan je i taj podatak da je Nafplio bio prva prestonica moderne Grčke države pre Atine, tako da u gradu možete da vidite i zgradu tadašnjeg prvog grčkog parlamenta.

Centralna tačka grada je glavni trg “Sintagma” okružen brojnim kafićima, restoranima, tavernma, ali i značajnim zgradama kao što su: zgrada pozorišta Trianon (nekada dzamija iz XVI vek), zgrada Arheološkog muzeja, zgrada Parlamenta (nekada je bila džamija) i turiski hamam. Drugi po važnosti je trg “Tri admirala” na kome se nalazi nekoliko znamenitosti kao što su: Gradska kuća (iz 1837), palata Jozefa Armansprega, Vojni muzej, nekoliko spomenika. Vredi obići i Mihajlovu ulicu koja je prepuna spomenika i prelepih skulptura, gde je napoznatija skulptura Bavarskog lava iz 1841.

Nafplio je domaćin mnogobrojim crkvama gde je svakako najvažnija crkva Svete Sofije koja je najstarija crkva iz vizantijskog perioda. Tu se nalaze i crkva Svetog Spiridona, crkva Svetog Đorđa, crkva Svetog Nikole i mnoge druge.
Stari deo grada je krcat prekrasnim neoklasičnim zgradama, sa živopisnim balkonima sa puno cveća, gde se ispod nalaze butici, zanimljive radnje, kafići, taverne. Treba naglasiti da su cene ovde u starom gradu nešto jače nego u drugim delovima Nafplija.

Ono što je zaštitini znak Nafplija su njegove tri tvrđave. Prva i najstrarija je Akronafplion iz IV veka p.n.e. Nalazi se na brdu i u najlošijem je stanju. Prvi odbrambeni zidovi su podignuti u IV veku p.n.e., a Mlečani su u XIV završili izgradnju zidina. Danas su mnogi objekti unutar tvrdjave uništeni ili teško oštećeni. U neposrdnoj blizini gradske luke na malom ostrvu se nalazi tvrđava Burđi ( Burtzi) koju su podigli Mlečani 1473. Burđi danas služi kao pozoriše gde se tokom letnjih meseci održavaju razne kulturne manifestacije. Najbolje očuvana i ujedno i najmlađa tvrđava je Palamidi iz 1711 godine koji su podigli Venecijanci. Palamidi dominira gradom, na brdu koje se nalazi na 216 metara nadmorske visine. Ako želite da uživate u veličanstvenom pogledu na ceo grad i okolinu morate se popeti na ovu tvrđavu. Tvrđava predstavlja remek delo venecijanskog građevinarstva.

Nafplio ima dve svoje plaže: plaža Arvantija i plaža Karatona. Prva plaža je bliža centru grada, ali je svakako druga Karatona bolja opcija za kupanje. Karatona je udaljena 2 km od centra i poseduje plavu zastavicu. Ujedno važi za jednu od najbolje organizovanih plaža u Grčkoj. Plaža je odlična za kupanje, u vodi je sitan pesak, dugačak je plićak, idealna je za decu, a voda je kristalno čista. Ima dosta posetioca ali nema gužve, verovatno zato što je sama plaža velika.

Većina ljudi koji dođu u Nafplio zapravo smeštaj traže u mestu Tolo. Tolo je udaljen oko 6 km od grada i poseduje dugu peščanu plažu, izuzetno čisto more i brojne taverne. Smeštaj je ovde svakako jeftiniji, a i parking se lakše nalazi. Nemojte se iznenaditi velikom broju mačaka u Tolo jer su one ovde nacionalne životinje i u potpunosti su naviknute na turiste.Za sve one koji žele da posete Nafplio u pravom svetlu, preporučujemo kraj februara. Nafplio je omiljena destinacija svih koji žele da provedu poslednju nedelju apokria i uživaju u karnevalu. Nedeljama pred karneval se traži krevet više, a grad je ispunjen turistima iz celoga sveta.

Znači ako krenete put Peloponeza, Nafplio je obavezna stanica.

Mapa Nafplio:
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *