Korint

Korint

Moderni Korint je administrativni glavni grad Corinthia prefekture. Čitava regija je bila uništena u zemljotresu 1858.g. Posle toga je ipak obnovljen stari, drevni grad ali je bio pomeren duž obala Korintskog kanala koji povezuje Jonsko i Egejsko more. Time je grad dobio strateški položaj.Vaterfront u savremenom Korintu je jedno od najatraktivnijih mesta u gradu. Sa brojnim prodavnicama, restoranima, taverni, barova i noćnih klubova ovo je najživlji deo grada. Uprkos činjenici da moderan Korint nije tradicionalan, on odiše ležernom grčko-mediteranskom atmosferom i odlično je mesto za prenoćište, zbog blizine drevnog Korinta i Nemea.

Istorija Korinta

Prema grčkoj mitologiji, Korint je bio mesto gde Džejson napustio svoju ženu Medeju. Jason i Argnauti su bili u potrazi za zlatnim runom. Njihov brod, posle mnogo avantura, doveo ih u Kraljevinu Aeetes. Kraljeva ćerka, Medeja, zaljubila se u Džejsona i pomogla mu da nađe runo, dajući mu čarobni napitak koji mu je udvostručio snagu. Jason je pobegao nazad u Grčku sa Medejom, kojom se oženio. Par je ubrzo bio proteran zbog Medejinog veštičarenja. Otišli su u Korint, gde je Medeja rodila dva sina. Međutim, Džejson ju je ostavio i oženio mladu princezu iz Korinta. Medeja, besna zbog izdaje ubija princezu i njene sinove.Drevno ime Korinta je nastalo u bronzanom dobu mikenske citadele, kao što Micenae, Tirins ili Pilos. Grad je kasnije postao velika pomorska sila. Još tada je postojala ideja sa korintska prevlaka probije i omogući prolaz prodovima, ali nije bilo načina da se ideja realizuje.

Do sredine 6. veka, Korint je veliki izvoznik grnčarije u gradovima širom grčkog sveta. Grad je učestvovao u Persijskom ratu, ali kasnije je postao neprijatelj Atine i Sparte i bio član Peloponeskog saveza.

146. pre nove ere Rimljani su uništili Korint u potpunosti i grad je bio pust. Julije Cezar je obnovio grad pod imenom Colonia Lauš Iulia i nastanio doseljenike iz Rima. Pod Rimljanima, Korint je postao bogat i luksuzan sa velikom populacijom Rimljana, Grka i Jevreja.

1458 grad je pao u ruke Turcima, a 1612 je postao vlasništvo Vitezova Malte. U 1687 je pao pod vlast Mletaka, a ubrzo zatim i Turaka. 1822, Turci su svrgnuti, a grad je postao deo nove grčke države.Kanal je postao realnost i izgrađen u periodu od 1891-1893.

Kako do Korinta

Trajekt: do Atine (1½ sati) autobusom dva puta dnevno od Atine.

Voz: Postoji nekoliko dnevnih vozova iz Atine (1 ¾ sati). Odlična je železnička infrastruktura duž celog Peloponeskog poluostrva koja se račva od Korinta i ide duž severne obale do Diacofto, Patrasa i šire.

Prigradske železnice (Proastiakos): Postoji oko 7 dnevnih vozova koji polaze sa atinskog aerodroma (El Benizelos.), A završavaju u Korintu.Putuje se 1 sat i 20 minuta i to je najlakši način dolaska u Korint.

Vreme u Korintu

Korint, slično kao ostatak Grčke, ima toplu mediteransku klimu. Tokom leta, vreme je toplo i suvo, ali su uobičajeni sezonski vetrovi koji značajno ublažuju taj osećaj suvoće.

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *