Pilion (Pelion)

Poluostrvo Pilion (Pelion) i Magnezija – informacije

Pelion ili Pilion, je poluostrvo i planina u jugoistočnom delu Tesalije, u samom središtu Grčke, između Soluna i Atine na oko 800 km od Beograda.Pripada regiji Magnezija, kojoj pripadaju i ostrva Skiatos, Skopelos i Alonisos, koje smo obradili zasebno.Ovde smo detaljno opisali poluostrvo Pilion, potrudili smo se da napravimo najbolji mogući vodič, tako da je naša ekipa obišla sve plaže, gradove i sela, detaljno slikala i napisala sve što treba da znate da biste proveli divno letovanje u ovom (za turiste iz Srbije) pomalo neotkrivenom delu Grčke. Moramo da naglasimo da je Pilion naš omiljeni deo Grčke.

Pilion sa istoka zapljuskuju talasi Egejskog mora, a sa zapada zaliva Pagasitikos. Volos je centar poluostrva Pilion i pokrajine Magnezije.Ova regija je bogata istorijom i mitologijom. Tako i naziv Pelion potiče od mitskog kralja Peleusa, odnosno Peleja, iz čijeg se braka sa nimfom Tetidom rodio legendarni grčki junak Ahil. Pelion je i zemlja čuvenih mitoloških bića kentaura.

kentaur
Kentaur je sa PilionaRajske plaže i mnoštvo tradicionalnih živopisnih sela su glavni atributi Peliona. Bogatstvo voda, šuma, livada i voća, a pre svega visokih planina sa izuzetno čistim vazduhom su razlog još više, da posetite ovu izuzetnu regiju.

Najviši vrhovi Peliona, su na njenoj severnoj strani, Pliasidi 1548 metara i Pourianos Stavros 1610 metara, zbog toga su prvi turisti koji su počeli da posećuju Pelion bili upravo planinari iz raznih planinarskih društava iz Srbije.

Na Pilionu ćete pronaći brojne izvore, klisure i potoke, što je vrlo dragoceno u Grčkoj sušnoj sredozemnoj klimi. Prava je oaza reka, vodopada i izvora kristalno čiste vode. Takodje, i za vreme zime, ova prelepa planina i njene snežne padine, pružaju velike mogućnosti za skijanje na savršenim ski-stazama.

Kako stići:Do poluostrva Pilion ima oko 800 km od Beograda i 10 sati vožnje automobilom.

Za one koji žele da lete avionom, u oblasti Anhialos, postoji aerodrom koji je otvoren samo za vreme letnje sezone za sve čarter letove iz Evrope. Mnogi se odlučuju da idu do glavnih međunarodnih aerodroma Grčke, u Atini, Solunu i Skijatosu, odakle sa ovih aerodroma, možete doći do bilo kog mesta na Pilionu, bilo kolima, bilo autobusom.

Pilion mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *