Mylopotamos beach Pelion
Mylopotamos beach Pelion

Mylopotamos plaža

Mylopotamos plaža

Lokacija: istočna obala Piliona, 58 km od grada Volosa, južno od mesta Damouhari i plaže FakistraDa bi došli na ovu izuzetno atraktivnu plažu, morate prvo da dođete do sela Tsagarada, odakle sledite putokaz za plažu Milopotamos.

Treba napomenuti da čitava istočna obala Piliona ima rajske plaže, a da je Milopotamos jedna od najslikanijih i najposećenijih plaža na poluostrvu. Problem su velike krivine, uzani putevi, velike uzbrdice i nizbrdice. Kada dođete na jednu plažu, ne možete ići putem uz obalu, do druge plaže, nego morate da se penjete uzbrdo, magistralom pa opet da se spuštate na sledeću plažu (mada možete nekim lošim putevima preći do drugih plaža, ali samo terenskim vozilima ili pešice). Dolaskom na Milopotamos ćete ubrzo zaboraviti na put koji ste prešli. Plaža poseduje veliki parking, a do same plaže vas vode dobro uređene kamene stepenice i vrlo atraktivna staza sa prelepim vidikovcima. Sa parkinga postoje dva puta do plaže, jedan vodi neposredno pored restorana (slikali smo i cene, koje nisu drastično veće u odnosu na druge restorane), a drugi put na plažu vodi kroz drvenu kapiju (ima je u našim slikama). I jedna i druga staza su uređene, stepenice su ograđene i sređene, tako da se veoma lako dolazi do ove rajske plaže. Mi vam savetujemo da prođete i jednom i drugom stazom, pa i malo da skrenete sa puta, moći ćete da napravite fantastične fotografije.
Milipotamos plaža je podeljena u dve sekcije – dve male uvale, između kojih se nalazi kameni tunel. Kada prođete kroz njega stižete na drugu plažu koja je još lepša od prethodne. Na nekoliko metara od tunela na plaži, nalazi se i mali tunel u vodi, kroz kojim deca obožavaju da proplivaju između dve plaže. More je prelepe tirkizne boje, sa sitnim šljunkom. Plaže su okružene velikim stenama u kojima ima puno hlada. Popodne je cela plaža u debeloj hladovini, kao i većina plaža na istoku poluostrva. Ono što može da se javi kao problem su talasi, koji su česta pojava na istoku Piliona. Mylopotamos plažu snimali smo podvodnom kamerom, snimak pogledajte OVDE.

Prva plaža je odlično uređena, na njoj možete iznajmiti ležaljke sa suncobranima iz obližnjeg kafića koji se nalazi u samoj steni. Postoje tuševi i svlačionice. Cene u kafiću smo slikali, sasvim su pristojne, a kafić je veoma lep. Iznad njega je jedna staza do parkinga, sa koje smo malo skrenuli i napravili veoma lepe slike cele plaže.

Druga plaža je nešto manja, nema sadržaja i izuzetno je popularna kod Grka, koji ovde dolaze sa frižiderima za plažu i tu borave ceo dan. Na plaži je i ogromna pećina, u koju se možete skloniti od sunca, a cela plaža je posle podne u hladovini. Preporučujemo je svima, obilazak ove plaže je obavezan ako ste u krugu od 50 kilometara.

Milopotamos je idealan za ronjenje, skakanje sa obližnjih stena, free climbing. Kad uđete u vodu, možete se popeti uz konopac koji je vezan za stenu i skočiti u vodu. Treba napomenuti da je u avgustu na Milopotamosu velika gužva. Neki kamperi čak i postave šator u pećinu i provedu nekoliko dana u ovom prelepom ambijentu. Svima savetujemo da obiđu ovaj dragulj Grčke.
2 Komentara

  1. Obozavam Grcka ostrva , veliki sam zaljubljenik sve sto je grcko a narocito , more , muzika i naravno predivni ljudi !!!!!!!!!

  2. super je bila sam u septembru…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *