Fakistra plaža

Fakistra plaža

Fakistra je još jedna vrhunska plaža na istočnoj obali Piliona, 56 km od grada Volosa. Nalazi se južno od plaže Damouhari, a pre plaže Milopotamos.Pripada selu Tsagarada od kojeg je udaljena 5 km. Plaža je šljunkovita sa dosta krupnog kamenja na njoj, koje su naneli česti talasi. Nekada je Fakista imala sitan šljunak i bila idealna za porodični odmor, ali danas je puna velikog kamenja. Grci kažu da će to priroda sama da sredi za par godina.

 
Ono što je specifično je silazak na plažu koji ne traje duže od 5 minuta. Do plaže vodi mala staza kroz šumu, koja se na nekim delovima pretvara u pravi kamenjar, tako da je savet da nosite patike. Uz stazu na nekoliko mesta postoje klupe sa prekrasnim vidikovcima. Ne možemo reći da je reč o planinarenju, ali svakako treba oprez kod spuštanja na plažu. Svaki napor da se spustite dole, će se sigurno isplati, jer je Fakistra prava lepotica. Fakistra ima tirkiznu boju mora, i na njoj nikada nije gužva. Plaža je divlja i nema nikakvog sadržaja. Popodne je cela plaža u hladu.

U severnom delu iznad plaže se nalaze dve pećine. Prva je Panagia Megalomata koja je puna pećinskog stalaktita, dok se nekoliko metra višlje nalazi druga – pećina Krifo Scholio koja je za vreme turske okupacije služila kao tajna škola Tsagarade. Postoji treking staza koja vodi do obe pećine. Na internetu možete naći viša podataka za treking stazu Tsagarada – Fakistra- Damouhari. Takodje možete kupiti u svim bolje opremljenim prodavnicama širom Piliona turističke i planinarske vodiće sa detaljnim mapama svih staza na Pilionu.Fakistra je idealna za ronjenje zbog izuzetno čiste i bistre vode. Već godinama se nalazi na listi Top 10 plaža Evrope, koje su idealne za treking i plivanje. Ipak je preporučujemo mladjoj populaciji, i svima onima koji su avanturističkog duha.

Fakistra plaža – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *