Argalasti-Pilion-Grcka-www.mojagrcka-31
Argalasti-Pilion-Grcka-www.mojagrcka-31

Argalasti

Argalasti

Agalasti je jedno od najstarijih sela na Pilionu koje se nalazi na jugu poluostrva. Napravljen je na plodnoj visoravni okružen maslinjacima i nalazi se 41 km od Volosa.Veliki prostor, na kome se nalazi Argalasti, je nekada bio ogroman travnjak na kome se odvijala ozbiljna poljoprivredna proizvodnja. Ovde su se tokom 15 veka naselili mnogobrojni grci sa svojim stadima iz cele Grčke, bežeći od turske okupacije. Argalasti je tokom turske imperije bio centar Piliona.

Vredni meštani su ovde stvorili polja na kojima su zasejali pšenicu i ječam, tako da je selo jedno od retkih sela na Pilionu sa sopstvenom proizvodnjom brašna. Kasnije su na red došle masline, vinove loze, smokve i ostalo voće i selo je bilo jedno od najrazvijenijih na poluostrvu. Opština Argalastija se proširila i na istočnu i na zapadnu obalu, tako da mnoga priobalna naselja funkcionišu u okviru ove opštine. Stanovnici Argalastija su aktivno učestvovali u revoluciji 1821, bez iskusnog lidera i bez oružija. Pokazali su izuzetnu hrabrost i samopožrtvovanje pogotovo njihov poglavar Giorgis Damtsas.Argalasti je jedan od glavnih centara na Pilionu, gde se nalaze opštinske kancelarije i glavni medicinski centar koji opslužuje ceo Pilion. Takodje kroz Argalasti saobraća KTEL mreža autobusa, koja pokriva sva značajnija mesta na poluostrvu.

Ako prošetate kroz selo bićete impresionirani tradicionalnom atmosferom i arhitekturom. Blizu crkve tornja Agii Apostoli (Sveti Apostoli) je popločan, glavni trg sela, u debeloj hladovini starog drveta ispod koga su mnogobrojne taverne sa odličnom i povoljnom hranom. Glavni specijalitet je jagnjetina sa ražnja. Sama crkva Svetog Apostola, dominira selom jer je visoka 45 metara, i izgrađena je od mermera 1914 godine. Crkva ima dva ruska zvona. Ona predstavlja kopiju crkve tornja Agia Fotini u Smirni koja se nalazi u Maloj Aziji.

U selu se nalazi i kuća u kojoj je živeo Margaritis Dimadis, koji je bio član “ Filiki Etaireia” (Društva prijatelja) kao i zgrada ženske škole gde je čuveni pesnik Kostas Varnalis predavao književnost.Argalasti u svom okruženju ima izbor prelepih plaža na istočnoj i zapadnoj obali. Na istočnoj obali, na Egejskom moru, nalaze se peščana Potistika (15 km), i prelepa Paltsi plaža (13 km). Na zapadnoj obali u Pegasitik zalivu se nalaze Paou plaža (5 km), Kalamos i Lefokastro (9 km). Jedna od glavnih atrakcija na Pilionu je jahanje konja. U Argalasiju možete iznajmiti ove prelepe životinje i doživeti nešto prelepo i malo drugačije na letovanju. Rentovanje konja vrši Nikos, gde vas vodi na razne ture u selima Metohi i Horto, kroz razne puteve, pa čak i na plaže. Takodje postoji Kentavros škola jahanja gde možete uzimati časove i gde mozete jahati kroz predivne pejzaže Piliona.

Argalasti – mapaОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *