Kolevka evropske demokratije

Kolevka evropske demokratije

Grčka. Malo je država i naroda u istoriji ljudskog roda koje su imale tako buran razvoj i toliko kulturnih tekovina darivale čovečanstvu kao što je Grčka. Postojbina olimpijskih igara – najpoznatijeg sportskog takmičenja u svetu, započetog daleke 776. godine pre nove ere i obnovljenog zalaganjem Pjera de Kubertena 1894. godine sa geslom „Citius, Altius, Fortus“ (brže, više, snažnije).

Današnja republika Grčka, ili Helada (Vasileion tis Ellados), kako se još naziva država na krajnjem jugoistoku Evrope, tamo gde Balkansko poluostrvo zapljuskuju vode Sredozemnog, Egejskog i Jonskog mora, obuhvatala je u antičko doba i obalu Male Azije, današnje Turske, te mnoge kolonije koje su Heleni osnovali na ostrvima i obalama Mediterana.

Ime Grčka je dobila tek kasnije, po jednoj oblasti u Epiru, čiji se stanovnici nazivaju Graikoi, a „kumovi“ su bili Rimljani, osvajači i mnogih drugih teritorija. Heleni se na tom delu Balkanskog poluostrva javljaju oko 1500. godine pre nove ere, u oblastima koje su dotle naseljavali starosedeoci zvani Pelazgi. Bila su to različita indoevropska plemena, od kojih klasični grčki pisci izdvajaju kao glavne Jonce, Eolce i Dorce, a neki spominju i homerske Ahajce.

Za razliku od mitskih legendi i ranijeg tradicionalnog shvatanja da su se ta plemena doselila kao već formirana iz neke pradomovine, utvrđeno je da su se ona vremenom stvarala na tom tlu u određenim geografskim i istorijskim uslovima primajući razne etničke elemente koje su zatekli i razvijajući svoj jezik, kulturu i običaje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *