Jedna od retkih pogodnosti koje imaju građani država koje nisu u Evropskoj Uniji jeste to što imaju prava na povraćaj poreza (tax free) na kupovinu robe u zemljama članicama EU. Za povraćaj poreza postoje određena ograničenja, a ne vraća se ni porez na svu robu niti na robu kupljenu u svim prodavnicama.Šta je tax free? To je šansa da povratite deo poreza na dodatu vrednost (PDV-a) ili poreza na promet. Kao nerezident zemlje u kojoj kupujete niste u obavezi da plaćate taj porez.

Global Blue Tax Free je jedna od firmi koje se bave posredništvom za povraćaj depozita, a sedište joj je u Slovačkoj. Global Blue ima svoja predstavništva u drugim državama, a Raiffeisen banka je u Srbiji posrednik između Global Blue kompanije i korisnika.

Kako biste povratili porez morate ispuniti nekoliko uslova.

Prvi je da prodavnica u kojoj kupujete mora biti u sistemu tax free naplate. Prodavnice koje su u sistemu tax free kupovine imaju istaknut znak ili nalepnicu Tax Free ili Global Blue Tax Free, kao na slikama gore.

Kada obavite kupovinu, zatražite od prodavca besplatan formular za povraćaj poreza.

Formular može biti plavi ili beli. Potrebno je da popunite sva polja, štampanim, latiničnim slovima. Nepotpuno popunjen formular neće biti prihvaćen.Nephodno je da sačuvate i račun za plaćenu robu.

Uz jedan formular idu samo računi robe kupljene istog dana u istoj prodavnici. Ukoliko kupujete u više prodavnica potrebno je da za svaku prodavnicu popunite formular.

Po dolasku na granicu ili aerodrom posetite šalter koji je specijalizovan za Tax Free i predajte popunjen formular i račun na overu.

Ukoliko preskočite ovaj deo ne postoji mogućnost da dobijete povraćaj poreza osim da se ponovo vratite u Grčku sa istom robom i ovaj put overite formular i račun na granici. Osim pečata koji dobijate na carini, neophodno je da bude navedemo i ime grčkog carinskog službenika koji vam je overio račun i formular. Neophodno je da sa sobom imate pasoš, a možda vam bude zatraženo da kupljenu robu pokažete. Roba mora biti neraspakovana i sa etiketama.

Overeni formular važi 90 dana od datuma kupovine.Ukoliko granični prelaz ili aerodrom ima kancelariju za povraćaj poreza (na Evzoniju se nalazi u sklopu Free shop-a) možete odmah podići svoj novac umanjen za proviziju. Na manjim graničnim prelazima i nekim aerodromima nema ove kancelarije pa ćete u tom slučaju naplatu izvršiti na neki od sledećih načina:

-u Srbiji u Raiffeisen banci gde ćete banci platiti proviziju od 5%, a ima i gubitka zbog kursne razlike

-poslati poštom direktno agenciji Global Blue u Slovačkoj koja će vam u roku od mesec dana novac uplatiti na račun bez provizije koju uzima banka:

Global Blue

P.O. Boks 363

81000 Bratislava

Slovačka

Ukoliko šaljete formular i račun putem pošte najbolje je da odaberete preporučenu poštu kako se pismo ne bi slučajno izgubilo.

Ako želite da novac podignete na Evzoniju, u okviru free shop-a, platićete proviziju. Provizija se obračunava u zavisnosti od visine računa. Tako na primer za vrednost kupljene robe izmedju 50 i 119€ provizija je 1.50€, a za vrednost kupljene robe izmedju 120 i 509€ naplaćuje se provizija u visini od 4.50 eura.Kupci su podobni za kupovinu bez poreza ukoliko nisu rezidenti države EU i ukoliko su stariji od 18 godina.

Stopa PDV-a u Grčkoj se kreće od 17 do 24%, ali u praksi se nakon odbijanja provizije Global Blue agencije kupcu vraća oko 12% ukupnog iznosa.

Kako biste stekli uslov za povraćaj poreza u Grčkoj, minimalni iznos koji morate ostvariti po računu je 50e.

Porez se ne vraća za hranu i alkohol.

Provizija koju uzima Raiffeisen banka je 5% ili minimum 300 dinara, pa ako imate više manjih računa najverovatnije će vam za svaki uračunati 300 dinara provizije što je veliki iznos.

Pre slanja dokumenata poštom preporučujemo vam da napravite kopiju svakog od njih i sačuvate.

Kliknite ovde da izračunate koliko će vam iznos biti vraćen za kupljenu robu.

Koje radnje u Grčkoj imaju opciju povraćaja poreza?

U Atini možete kupovati sa opcijom Tax Free u ulici Ermou, glavnoj shopping zoni u Atini. Tu su radnje poput Sephore, Hondos Center, M&S, Folli Fillie.

U Kolonaki kvartu, u ulicama Tsakalof i Voukourestiou se nalaze prodavnice poznatih brendova kao što su Gucci, Dior, Ralph Lauren.U velikom šoping molu u Atini koji ima preko 200 radnji uključujući najpoznatije svetske brendove.

U Solunu, u samom centru u ulici Koromila možete kupiti robu poznatih brendova kao što su Armani i Max Mara. U ulici Mitropoleos takođe u centru, kao i u najpoznatijim šoping ulicama u Solunu Tsimiski i Egnatia mogu se pronaći svetski poznati brendovi.

Najveći tržni centar Mediterranean Cosmos sa 200 radnji je takođe u sistemu Tax free.