Jesu li stari Grci verovali da mrtvi mogu da ožive?

Jesu li stari Grci verovali da mrtvi mogu da ožive?

Dva groba pronađena na Siciliji otkrivaju jednu zanimljivost o kulturi antičke Grčke.

U dvema grčkim grobnicama pronađeni su skeleti pritisnuti teškim kamenjem – kao da se neko postarao da ova tela nikada ne izađu na površinu.

Grobnice su otkrivene oko 1980. godine, kada i 3.000 drugih grčkih grobova na Siciliji. Najnovija istraživanja ukazuju da su ova dva kostura drugačija od ostalih i da su ljudi strahovali da će se oni „probuditi“, ustati iz grobova i naškoditi živima – kao zombiji u koje neki veruju danas.

Stari Grci su verovali da je jedini način da spreče potencijalne zombije da ožive komadanje ili spaljivanje tela preminulih. Tela bi se potom vezivala ili okretala na stomak i zakopavala duboko, a nakon toga bi se na njih spuštao neki težak predmet, kaže Suloski Viver s Odeljenja za istoriju, umetnost i arhitekturu Univerziteta u Pitsburgu.

Grad-država Kamarina postao je grčka kolonija 598. godine pre nove ere i to je ostao sve do prve polovine I veka nove ere. U 85 odsto grobova u Paso Marinaru (kako su stanovnici nazivali Kamrinu) pronađena su tela koja su položena na leđa ili na bok savijenih kolena, dok ostalih 15 odsto predstavlja kremirana tela. U oko 50 odsto grobova su pronađene vaze, figure i novčići.

Ipak, dva groba su privukla najviše pažnje istraživačima – zašto su ona sahranjena na drugačiji način od ostalih, pitali su se. Na jednom neuhranjenom telu pronađene su amfore, odnosno njihovi delovi raspoređeni po nogama i glavi, kako bi se onemogućilo telu da vidi i ustane. U drugom sličnom grobu je pronađen skelet deteta starosti između 8 i 13 godina, a na njemu je takođe otkrivena amfora.

Moguće je da su se na ovaj način sahranjivali izopštenici, vanbračna deca, bebe koje su rođene sa nekim poremećajem, oboleli od kuge ili drugih zaraznih bolesti, ubice ili ubijeni, smatraju stručnjaci.

Ovakvi gorobovi su ranije pronađeni i na Kipru i Peloponeskom polustrvu, a njihovo postojanje potkrepljuje tvrdnju da se stari Grci nisu plašili mrtvih, već mogućnosti da preminuli ožive.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *