Ikaria ostrvo dugovečnosti i prelepih plaža

Ikaria ostrvo dugovečnosti i prelepih plaža

Ikaria je ostrvo koje pripada istočnom Egeju i nalazi se nekih 50 km od turske obale. Na površini od 150 km2 živi oko 10.000 stanovnika. I to kakvih.Ovo je jedinstven lokalitet koji izaziva interesovanje naučnika zbog činjenice da je prosečni životni vek na ostrvu znatno duži nego inače. Ima puno stanovnika preko 90 godina, koji su savršenog zdravlja. Ne boluju od srčanih obolenja, nisu čuli za rak, demenciju i sl. i vrlo su aktivni na svim poljima u poznim godinama.

Da li je to zbog njihove ishrane ( lokani biljni čajevi, sa 10 puta više antioksidanata, kozijeg mleka, domaćeg vina, manje zastupljenosti mesnih proizvoda i šećera) blage klime sa obiljem sunca, mirnog i jednostavnog života? Pa verovatno, i zbog toga se u šali kaže da je Ikaria ostrvo na kome ljudi zaborave da umru, jer ju proseku žive duže 10 godina nego inače svuda u svetu.

ikaria island.jpg3

Ikaria se vezuje za mitologiju i čuvenog Ikara, sina Dedalovog koji je pao u more, kada se suviše približio suncu, usled čega se istopo vosak na njegovim krilima. Ostrvo obiluje ostacima iz neolita, raznim pećinama, interesantnim manastirima, crkvama, tradicionalnim mediteranskim kućicama…Biljni i životinjski svet je vrlo bogat, jer je unutrašnjost ostrva vrlo plodna i šumovita. Zbog raznih retkih vrsta flore i faune, celo ostrvo je zaštićeno pod režimom EU Natura 2000. Na jugo-istoku ostrva se nalaze termalni izvori u blizini Ag. Kirkosa.

Najpopularnije plaže su: Mesakti beach na severnoj strani ostrva, Armenistis- Nas beach, Seychelles beach -rajska plaža na južnoj strani ostrva.

post-9873-0-06028600-1407849681Glavna mesta i atrakcije ostrva:

Luka Agios Kirkos na jugu Ikarije gde je smešten Arheološki i folklorni muzej

Papas Lighthouse – živopisan svetionik na jugozapadu ostrva.

Inoi antički grad sa ostacima zidina.

Nas antički grad na sverozapadu ostrva, dom nimfi Naidias, sa hramom posvećenim Tavropolis Artemis. Ostaci hrama su očuvani. Ovo područje je poznato po alternativnom turizmu.

Evdilos luka druga po veličini i nalazi se na severnoj strani ostrva.Christos Rachon na severozapadu ostrva u oblasti Raches, je prelepo tradicionalno naselje na brežuljku u unutrašnjosti ostrva.Ovde se preko dana može uživati u svežem vazduhu i barovima.

Karkinagri  simpatično ribarsko selo na jugu Ikarije u blizini Faros Papas, u području sa atraktivnim izgledom i raznim vrstama stena.

Koskina zamak- Kosoikia. Ovaj zamak je poznat je i pod imenom Nikaria Castle. Smatralo se da je bio neosvojivo utvrdjenje. Nalazi se u središtu planine Kefala.

Manastir Moude , Kastanies, nalazi se na severozapadu ostrva, i posvećen je Bogorodici. Svečanosti u njemu se održavaju svakog 25. Marta i 15 Avgusta.

Na ostrvo se može doći avionom ili trajektom iz luke Pirej Atina za sada u sopstvenoj režiji.

ikaria_Airport_grcka

Ostrvo Ikaria – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *