Halkida-Chalkis-Evia-Evija-Euboea-greece-grcka-www.mojagrcka-12
Halkida-Chalkis-Evia-Evija-Euboea-greece-grcka-www.mojagrcka-12

Halkida (Halkis)

Halkida (Halkis)

Evia je nova destinacija u Grčkoj o kojoj nije puno pisano. Ono što je sigurno je da, kada je Grčka u pitanju, čistoća mora i njegova tirkizna nijansa ni ovog puta ne izostaje.Evija je najveće ostrvo u Egejskom moru, a drugo po veličini ostrvo u Grčkoj. Jedino veće ostrvo od Evije je Krit. Ovo je nova turistička destinacija, ali svakako stara naseobina, još iz doba neolita o kome svedoče ostaci naselja, starih preko 3000 godina u centralnom i zapadnom delu ostrva.

Grad Halkida je najveći i najznačajniji grad ostrva Evia, u kome živi više od 80 000 stanovnika. Jedan je od važnijih gradova Grčke severno od Atine, a ujedno spada među 5 najvećih gradova na Grčkim ostrvima. Do Halkide se može stići auto putem prema Atini, a sam grad nalazi se na nekih 75 kilometara od glavnog grada Grčke.Grad Halkida nalazi se na zapadu ostrva, razdvojen od kopnenog dela Grčke Euripos prolazom, koji se na nekim mestima sužava do čak 35 metara. Preko kanala vode dva mosta, pa se grad Halkida vremenom proširio sa ostrva na kopneni deo Grčke.

Galeriju slika pogledajte na našoj facebook strani
Tvrđava koja se nalazi u gradu, svedočila je o burnoj istoriji, sve do velikog zemljotresa 1894. godine, nakon koga je izgrađen savremeni grad. Grad se spominje još u doba antičke Grčke, počevši od Homerove Ilijade (Halkis), razvija se u doba stare Grčke, veoma je značajan u doba Rimljana, Vizantije i Turske, da bi 1830. godine postao deo savremene Grčke.

Naš viodeo o Halkidi

Šta treba obići:

– Most Euripos i Tidal fenomen

– Zamak Kara – Baba, sagradili su ga Turci za odbranu od Venecije 1684. godine

– Grobnicu Skarimba u zamku Kara – Baba

– Na šetalištu: Gradska skupština, Crvena kuća, Kuća statua, Spomenik nacionalnog otpora

– Trg Athanaton, na kome se mogu videti biste heroja i poznatih ličnosti

– Crkva Aghios Nikolaos

– Centralna biblioteka, Galerija umetnosti, Pozorište Papadimitrou

– ulica Avanton – glavno mesto za shopping– veliki broj kafića, odličnih restorana i tradicionalnih taverni

Halkida (Halkis) – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *