Glika Nera plaža, Chania, Krit

Glika Nera plaža, Chania, Krit – mapa

Krićanska gostoljubivost deli karakteristike njegovog čuvenog pejzaža: grandiozna, velikodušna i beskrajno predusretljiva.Porodice su veoma srećne da podele mnoge specijalitete ostrva-dakos salata, rakija u izobilju ili iskustvo mantinadesa, poema koja cesto prati krićanska lira ili flauta. Mudri stari ljudi biće vrlo srećni da sa vama osveže uspomene na bogatu i često tešku istoriju ostrva ili
osvete medju vladajućim porodicama. Takođe, ima i priča o velikim ljubavima i prijateljstvima koje karakterišu ponosne i familijarne ljude. Vi takodje možete postati deo ove jedinstvene porodice.

Ovde ćete jesti punog srca, bilo da uživate u gurmanskim specijalitetima ili jednostavnoj domaćoj salati sa morskom soli, devičanskim maslinovim uljem, sirovim artičokama i sirom. Krićanska kuhinja je najbolji primer mediteranske ishrane, koja se širom sveta smatra najzdravijom. Neki od najpoznatijih proizvoda sa Krita su graviera (pikantni sir), divlja cikorija, kao i desetine divljih i slatkih plodova za jelo.Svi lokalci će Vas častiti čašicom, ili sa nekoliko, a mnogi i prave svoju, domaću. Počinju da piju rano popodne pa do kasne večeri, u tavernama, kafeima, festivalima i vašarima.

Glika Nera (što znači „slatka voda“) je jedna od najlepših plaža na Kritu. Njena tamno plava-indigo boja vode će Vas ostaviti u čudu kako je moguće da nešto toliko prelepo i nestvarno postoji na svetu. Plaža Glika Nera je od sitnog šljunka. U 2003. godini, plaža je rangiran među 20 najboljih u Evropi. Ona se nalazi 43km zapadno od Hora Sfakion i 75km južno od Hanje.Generalno, jedini način da se pristupi Glika Neri je brodom. Lokalne turističe agencije organizuju izlete do tamo i po našoj preporuci to je nešto što nikako ne smete propustiti! Međutim, za ekstremne i avanturistične osobe, postoji staza kojom od Hora Sfakion možete prošetati ( uz napomenu da je to veoma duga šetnja ). Drugi teži put od uzvišenja Loutro koje bi bukvano obuhvatalo planinarenje na ivici. Uprkos pomalo zastrašujućem pejzažu, napominjemo da je put bezbedan i često popravljan od strane lokalnih vlasti.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *