Zalongo
Zalongo, Foto: www.amusingplanet.com

Zalongo

Zalongo

Zalongo Memorial se nalazi iznad sela Kamarina, oko 29 km od Preveze, nedaleko od arheološkog nalazišta Kassopi na istorijskoj steni.Zalongo je istorijsko mesto gde se desilo veliko stradanje 1803 godine, na kome je tragično nastradalo 63 žene sa svojom decom. Oni su izvršili svoj ples i igrali putem do smrti, gde su padali sa litice jer nisu hteli da budu zarobljeni od strane Ali Paše.

U čast ovih junakinja, koje su izabrale smrt, umesto bede i sramote, podignut je spomenik na vrhu stene, kao simbol sećanja i požrtvovanja. Ovaj spomenik je podignut 1961 i delo je vajara Georgiasa Zongolopolosa i arhitekte Patroklos Karantinos.

Poznati vajar je uspeo da artikuliše ples koji je povezan sa spasenjem, ljubavi prema slobodi i borbi za život. Držeći se za ruke kao u plesu, ženski likovi postepeno rastu, i postaju džinovski na kraju litice, simbolično pokazujući veličinu ljubavi, žrtve, gde su žene žrtvovale ne samo svoj život, već i život svoje dece.Spomenik je 13 m visok, dugačak 18 m, ima šest gigantskih žena od betona bele boje.Veliki broj posetilaca svake godine dolazi da odaju počast ovim hrabrim ženama. U znak sećanja na svoje žrtve, u drugoj nedelji avgusta svake godine, odvija se proslava u mestu Kamarina sa posetiocima iz svih krajeva Grčke.

Pristup vrhu litice sa spomenikom je asfaltiranim putem od 400 stepenica koji počenje u manastiru Agios Dimitrosu, u blizni nalazišta Kassopija.

Zalongo – mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu destinaciji, kako bi budući putnici znali šta ih očekuje.

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Tvrđava Parga

Tvrđava Parga Ovo utvrđenje se nalazi na vrhu brda iznad grada Parga i korišćen je …

Sarakiniko plaža

Sarakiniko plaža Foto: www.flickr.com/photos/siradavis Sarakiniko plaža se nalazi 19 km od Parge, i spada u jednu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

twelve − 8 =