Početna / Krit / Chania / Marmara plaža, Chania, Krit

Marmara plaža, Chania, Krit

Marmara plaža, Chania, Krit – mapa

Najveće grčko ostrvo je gozba za sva čula nesumnjivo je Krit. Divlja prirodna lepota i hiljade godina kulture, istorije i izvrsna kuhinja sigurno će da Vas opčini.Ovde ćete jesti punog srca, bilo da uživate u gurmanskim specijalitetima ili jednostavnoj domaćoj salati sa morskom soli, devičanskim maslinovim uljem, sirovim artičokama i sirom. Krićanska kuhinja je najbolji primer mediteranske ishrane, koja se širom sveta smatra najzdravijom. Neki od najpoznatijih proizvoda sa Krita su graviera (pikantni sir), divlja cikorija, kao i desetine divljih i slatkih plodova za jelo.

Najprepoznatljivija jela koja morate probati na ostrvu su : dakos (hrskava salata sa paradajzom i fetom), prženi puževi, kalicunia (pecivo sa slatkim sirom), začinjena pita sa sirom, jagnjetina prelivena jajima i
limunom, sa srcima artičoke i čuvenim gamopilafom (svadbeni pilav). Krit je poznat i po cikudiji (tsikoudia) – piću sličnom rakiji. Svi lokalci će Vas častiti čašicom, ili sa nekoliko, a mnogi i prave svoju, domaću.
Počinju da piju rano popodne pa do kasne večeri, u tavernama, kafeima, festivalima i vašarima. Obavezno ponesite flašu i kući.Marmara (što znači kliker) ili Dialiskari plaža je lepo izolovana mala šljunkovita plaža .v Na izlazu se nameće Aradena klisuri, u Sfakia regionu. Nalazi se 85km južno od Hanje i 5km zapadno od Loutre. To je plaža gde su puzavice atrakcija. Možete da ih vidite na svakom koraku. Međutim, posetioci dolaze i da posete i Loutro.

Ime Marmara znači „kliker“ i dobila je ime po mekim šarenim stenama koje pokrivaju ovo područje. Plaža je veoma daleko od civilizacije, jer je 60 stepeni hoda od najbliže naseljene plaže Likkos. Ne postoje putevi ovde, pa hodanje i brod su jedini mogući način da se dođe ovde. Postoji jedna mala taverna u blizini plaže, gde možete odmoriti, ali to je sve.

Tokom leta, postoje svakodnevni polasci brodom iz Loutro-a.
Ocena destinacije

Ocena

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Potamos plaža, Chania, Krit

Potamos plaža, Chania, Krit – mapa Ostrvo Krit jedistveno je po raznolikosti prirodnih lepota i …

Kokinos Pirgos plaža, Chania, Krit

Kokinos Pirgos plaža, Chania, Krit – mapa Rodno mesto Zevsa, idealno je za sve one …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *