Početna / Putovanje u Grčku / DETALJAN PREGLED SRPSKIH AUTOPUTEVA Ako planirate put na more, ovo OBAVEZNO morate da znate

DETALJAN PREGLED SRPSKIH AUTOPUTEVA Ako planirate put na more, ovo OBAVEZNO morate da znate

DETALJAN PREGLED SRPSKIH AUTOPUTEVA Ako planirate put na more, ovo OBAVEZNO morate da znate

Izvor: Blic FOTO: PROMO

Radovi na saobraćajnim koridorima kroz Srbiju uveliko su u toku, a tokom ove građevinske sezone još neke deonice će biti puštene u saobraćaj. Međutim, to još ne znači da će putnici iz Srbije i oni koji kroz nju prolaze od ulaska do izlaska iz zemlje putovati autoputevima u punom profilu.Ista situacija je i sa Makedonijom, gde se takođe radi na izgradnji autoputa na pojedinim delovima. Za sada, u pravcu prema Grčkoj, završeni su svi radovi na autoputu sve do granice sa Grčkom, ali u suprotnom pravcu oni su još uvek u toku.

Dobra vest, kada je u pitanju Srbija, ali i Makedonija, je ta što se cene putarina ove godine neće menjati, odnosno povećavati.

Kako trenutno izgleda “presek” radova na srpskim putevima, možete pogledati na mapama koje su “Blicu” ustupili “Koridori Srbije”, kako biste lakše i bolje mogli da isplanirate svoje putovanje, naročito u predstojećoj sezoni letovanja.

Koridor 10 – jug

Za završetak kompletnog južnog kraka Koridora 10, preostala je deonica kroz Grdeličku klisuru dužine 26,3 kilometra. Kako za “Blic” kažu u “Koridorima Srbije”, u ovom trenutku asfaltirano je oko 15 kilometra u jednom i oba sloja asfalta. Radovi su u toku i odvijaju se visokim intenzitetom.

Južni krak Koridora 10FOTO: KORIDORI SRBIJE / PROMO
Južni krak Koridora 10

To praktično znači da još samo ovo “parče” fali kako bi južni deo Koridora 10 bio završen sve do makedonske granice.U “Koridorima” kažu da je završen i tunel Predejane, a da će autoput kroz klisuru biti gotov do juna, negde u punom a negde u poluprofilu. Za sada je nepoznanica da li će tada (početak turističke sezone), i kompletan autoput biti pušten u saobraćaj, ili se će se sačekati jesen kada bude bio kompletno završen.

Koridor 10-istok

Istočni krak Koridora 10FOTO: KORIDORI SRBIJE / PROMO
Istočni krak Koridora 10

Do kraja godine, kažu u “Koridorima”, za saobraćaj će biti puštena deonica Bancarevo-Crvena reka (12,3 kilometra), čime će kompletan istočni krak Koridora 10 biti pod autoputem.

U toku je i izgradnja veze između autoputa i ulice Georgi Dimitrov u Dimitrovgradu kroz poslovnu zonu u zapadnom delu Dimitrovgrada. Završetak izgradnje je do 30. juna ove godine.Koridor 11 (Beograd-Južni Jadran)

Nešto više od 250 kilometara Koridora 11 gradi se po deonicama, od kojih je u saobraćaj za sada puštena samo ona od Ljiga do Preljine, duga 40 kilometara.

FOTO: KORIDORI SRBIJE / PROMO

Još jedna deonica je završena (Ub-Lajkovac 12 kilometara), ali nije puštena u saobraćaj, jer se za njen početak rada čeka završetak prethodne deonice Obrenovac-Ub (26 kilometara) i Lajkovac-Ljig (24 kilometra).

Te dve deonice radi kineska kompanija Šandong, a rok za njihov završetak nekoliko puta je pomeran jer izvođač kasni.

Autoput kroz MakedonijuPre nedelju dana u Makedoniji je za saobraćaj pušteno 28,2 kilometara Koridora 10 od Demir kapije do Smokvice, čime je kompletiran auto-put kroz ovu zemlju u smeru iz Srbije ka Grčkoj.

Završeni radovi na autoputu u MakedonijiFOTO: SCREENSHOT
Završeni radovi na autoputu u Makedoniji

Kako je najavljeno, nova deonica će, pord veće bezbednosti, “skratiti” i vreme putovanja za 25 minuta.

Cene putarina kroz Srbiju ostaju iste

Kada je reč o putarinama kroz Srbiju, one se tokom predstojeće sezone letnjih odmora neće menjati. Tako će putarina od Beograda do Niša i ubuduće iznositi 800 dinara, od Beograda do Šida 370, a od Beograda do Subotice 560 dinara.

FOTO: P. DEDIJER / RAS SRBIJA

Putarina od Niša do Preševa košta 80 dinara, od Niša do Dimitrovgrada 190, a Ljig-Preljina 140 dinara. Kompletan cenovnik putarina kroz Srbiju za vozila svih kategorija možete pogledati OVDE.

Bez promena i u Makedoniji, ali…

Cene putarina kroz Makedoniju takođe se neće menjati tokom predstojeće letnje sezone, što je pre petnaestak dana potrvrdio i ministar za transport i veze Makedonije Goran Sugareski.

Međutim, umesto na dosadašnja tri mesta gde su se putarine plaćale po 1,5 evro, one će se ubuduće naplaćivati na četiri mesta kroz ovu zemlju, uključujući i potpuno novu deonicu autoputa od Demir Kapije do Smokvice kod Đevđelije. Naplata bi trebalo da počne do kraja godine.

(Lana Gedošević)


Pročitajte...

"NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME" Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u Grčkoj i dobila NEOČEKIVANE POMAGAČE

„NAŠI SU PROLAZILI, NISU HTELI DA GUBE VREME“ Srpska porodica imala kvar na kolima u …

Poslastičarnice u Pirotu

Svim putnicima koji kreću kolima u Grčku preko Bugarske, savetujemo da naprave pauzu u Pirotu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

13 + eleven =