Volos Pilion
Volos Pilion

Volos

Volos

Grad Volos se nalazi u podnožju poluostrva Pilion u Tesaliji i privredno je sedište regije Magnezija.Ujedno je i glavni grad svoje regije u kome živi oko 71.000 stanovnika. Grad se nalazi uz auto put Solun – Atina i od Beograda je udaljen oko 815 km. Iz Volosa kreću sve trajektne linije za Sporade
(ostrva Skiatos, Skopelos i Alonisos) a takodje kroz grad ide železnica koja ga povezuje sa Atinom i Solunom.

Luka u Volosu je vrlo prometna. Iz luke dnevno ima mnogo polazaka za okolna ostrva Sporada:  Skiatos, Skopelos, Alonisos.

 

Iz Volosa možete doći do puno sela na Pilonu koji se nalaze u planinama u borovoj šumi sa prelepim pogledom na more.

Atrakcije grada:

  1. Arheološki muzej ( predmeti iz Bronzanog doba do helenističkog perioda)
  2. Galerija u Gradskoj skupštini (kolekcija slika i skulptura savremene umetnosti)

Volos ima svoj mali aerodrom koji radi samo u letnjoj sezoni. Takođe, postoji aerodrom Nea Anhilosa koji je udaljen 19 km od Volosa, a sa kog kreću i mnoge autobuske linije do raznih mesta na Pilionu.

Luka Volos povezuje trajektima obližnja ostrva: Skiatos, Skopelos, Alonisos, a postoji direktna veza sa Italijom.

Trajekt koji polazi iz Volosa za Skiatos, Skopelos i Alonisos je kompanije Anes ferry. Trenutne cene deluju povoljnije od kompanije Hellenic Seaways, nadamo se da ih neće promeniti, a vi posetite sajt i proverite sve detalje pre nego što se odlučite za kupovinu. Sajt kompanije Anes ferries: http://www.anes.gr/ . Interesantna destinacija za letovanje je i ostrvo Aegina, koje se nalazi pored Atine, a na koje takođe prevozi ova kompanija po veoma povoljnoj ceni.

Možda treba naglasiti da je Volos grad pobratim našeg grada Smedereva. Još jedan dokaz velikog prijateljstva naših naroda.U vreme Troje grad se zvao Iolkos gde je prema mitologiji Jason krenuo brodom Argo u potragu za zlatnim runom. Zbog toga se u Volosu i širom Piliona, mnogi hoteli, barovi, restorani zovu “Argo”.

Brod “Argo” je danas jedan od nezaobilaznih suvenira i simbol grada Volosa. Repliku ovog broda možete videti u luci Volosa.

 
Glavni deo grada je riva (Argonaut avenija) uz more gde lokalno stanovništvo tradiocionalno šeta posle večere i gde se nalazi veliki broj kafića i restorana. Dugačko šetališe uz more se pruža od trajektne luke, pa sve do crkve Svetog Konstantina i Jelene. Najveća gužva je petkom i subotom uveče. Glavna pešačka ulica koja je ujedno i šoping zona je ulica Ermou. Tradicionalno, rasprodaje u Grčkoj su krajem jula meseca.

U samom centru gradu nema plaža. Na zapadnoj strani grada se nalazi lepa plaža Alikes, koja se smatra gradskom plaža Volosa, dok sa istočne strane se nalaze lokalne plaže u selima Agrija, Kala Nera, Koropi….

Iz Volosa možete doći do puno sela na Pilonu koji se nalaze u planinama u borovoj šumi sa prelepim pogledom na more. Veličanstveni i šumovit Pilion po predanjima je bio stanište mitološkog bića kentaura. Ako želite da se u vrelim letnjim danima rashladite, dovoljno je da se popnete u neko od sela na Pilionu. Najbliža sela su Portaria i Makrinica, gde ćete uživati u veličanstvenom pogledu na grad i zaliv, pogotovo u vreme zalaska sunca. Makrinicu zovu i balkon Piliona zbog izuzetnog položaja i vidikovca.

Atrakcije grada:

1. Arheološki muzej ( predmeti iz Bronzanog doba do helenističkog perioda)
2. Galerija u Gradskoj skupštini (kolekcija slika i skulptura savremene umetnosti)
3. Sela Piliona (Makrinica, Portaria, Zagora, Tsagarada…)
4. Pilion voz iz mesta Aho Lehonia do sela Miles
5. Volos dvorac u okrugu Palia na zapadu grada (nekadašnji centar brodogradnje)
6. Veliki park Agios Konstantinos iz 1925 godine
7. crkva Sv. Konstantina i Jelene
8. Agia Triada pored gradske bolnice
9. Brdo Gorica na istoku Volosa na 200 m nadmorske visine sa crkvama Zoodochos Pigis i Panagia Tripa koja je sagradjena u prirodnoj pećini
10. Arheološki lokaliteti Sesklo (naselje datira iz 6000 godina pre n.e.) i Dimini (najznačajnije praistorijsko naselje u Grčkoj)Volos ima svoj mali aerodrom koji radi samo u letnjoj sezoni. Takođe, postoji aerodrom Nea Anhilosa koji je udaljen 19 km od Volosa, a sa kog kreću i mnoge autobuske linije do raznih mesta na Pilionu. 2014 godine kada su u Grčkoj održane letnje olimpijske igre, u Volosu su izgradjeni razni sportski objekati, hoteli i moderni putevi. Volos je danas jedan izuzetno urban i moderan grad i luka koja pruža mnoge mogućnosti.

Ukoliko prolazite kroz Volos na putu ka Pilionu, Skiatosu, Skopelosu ili Alonisosu, preporučujemo obavezan obilazak ovog lepog grada, koji može biti veoma atraktivan i zimi, kada prorade ski staze, koje se nalaze na planinama u blizini. Naša ekipa je obišla ovaj lepi grad 2014. godine i napravila mnoštvo slika, sa naglašenim obilaženjima kafića u luci i fenomenalnih poslastičarnica koje možete naći po celom gradu.

Volos – mapaОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *