Kala Nera

Kala Nera

Kala Nera pripada opštini Milies, nalazi se istočno 18 km od mesta Volosa, izmedju primorskih gradova Kato Gatzea i Afissos.

Kala Nera je bilo malo grčko ribarsko selo, koje je danas postalo je jedno od omiljenih letovališta. Popularnost duguje svojoj lokacija, zalivu Pagasitik. Na jugoistočnoj strani Kala Nera, nalazi se ušće reke Belegrino koje predstavlja prirodnu granicu Kala Nera i sela Koropi.


Spasilac na plaži je uvek budan, naš snimatelj je imao žarku želju da iznenada zaboravi da pliva, pa da bude spašen 🙂

Plaža Kala Nera poseduje Plavu zastavicu zbog izuzetno čiste vode. Na samom ulazu u mesto, plaža je kamenita, sa lošim prilazom i zbog toga slabo posećena. Negde od sredine mesta prilaz moru se menja i plaža postaje šljunkovita, tako da drugi deo u potpunosti opravdava svoje ime dobre plaže. Duž obale ima puno taverni i kafića sa lepim pogledom na more. U mestu postoji nekoliko izvora hladne pijaće vode.

Kala Nera je jedno od omiljenih destinacija kod Grka, koji smatraju da je ovaj deo Pilion poluostrva najlepši za odmor i uživanje. U Kala Neri, kao i u njegovoj okolini, možete uživati u šetnji, jahanju, biciklizmu, ronjenju, vodenim, ali i zimskim sportovima… Takođe, Kala Nera je savršeno mesto odakle možete započeti upoznavanje celog Piliona, poznatog i kao „mitska zemlja čuvenih Kentaura i Argonauta“.

Kala Nera je odlična polazna tačka za upoznavanje poluostrva. Do većine plaža i mesta vam treba 15  – 30 minuta vožnje. Naša ekipa je upravo odabrala Kala Neru kao bazu, pa smo odatle upoznali celo poluostrvo.

Ovde se održavaju brojni festivali, u periodu od početka maja pa do polovine septembra. Tako da, osim u predivnom moru, prelepim plažama i planinskoj okolini, možete uživati i u tradicionalnim igrama ove zemlje, kao i u lokalnoj hrani i piću.

1. maj je najdinamičniji mesec sa raznim dešavanjima, kao što su:– festival Trikeri koji je festival tradicionalne muzike i plesa u narodnim nošnjama zemlje,

– festival Alli Meria, festival cveća

– festival Lavkos, verski praznik koji se održava u manastiru sa tradicionalnom muzikom, plesom i hranom

– 1. jun Katochori koji je festival u čast tradicionalnog grčkog pića „tsipouro“

– 6/7. jul Agia Kyriaki, festival tradicionalne muzike, plesa i folklornih instrumenata

– 17. jul Kissos, festival tradicionalne muzike i plesa na seoskom trgu

– 25-27. jul Milies, tradicionalna muzika i ples u ime dana Sotirisa

– Kraj jula Agria, noćni festival ribolova uz tradicionalnu muziku i ples i čuvenu Kakavia riblju čorbu

– 1-10. avgust N. Anchialos, festival vina

– 15. Avgust Kala Nera, festival Bogorodice sa tradicionalnom muzikom i plesom

– 25. avgust Makrirachi, izložba cveća na seoskom trgu

– Početkom  septembra se održava čuveni festival jabuka

Izlet i atrakcije:

odlazak do grada Volosa

Ano Lehonia stari grad

selo Milies sa tradicionalnom pilionskom arhitekturom

mesto Koropi

Kako stići:Do Kala Nere i poluostrva Pilion ima oko 800 km od Beograda.Za one koji žele da lete avionom, u oblasti Anhialos, postoji aerodrom koji je otvoren samo za vreme letnje sezone za sve čarter letove iz Evrope. Mnogi se odlučuju da idu do glavnih međunarodnih aerodroma Grčke, u Atini, Solunu i Skijatosu, odakle sa ovih aerodroma, možete doći do Kala Nere, bilo kolima, bilo autobusom.

Kala Nera – mapaJedan komentar

  1. DraganDraganDragan

    Kala nera=Ritopek na Dunavu, nema palmi, samo platani i vrbe=Bugarska, internet je brz kao i pre svog nastanka, usluga crnogorska, uslovi kao u pretprošlom veku,idealno za migrante, čistiji je zaliv u Boki nego ovaj, narod je odličan ali nema svest o kvalitetnoj usluzi turistima.
    Svaka preporuka avanturistima koji imaju entuzijazam da odu jednom i nikada više !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *