Tvrdjava Agios Georgios (Sveti Đorđe)

Tvrdjava Agios Georgios (Sveti Đorđe)

Tvrdjava Agios Georgios (Sveti Đorđe)

Na brdu iznad seoceta Peratata na nadmorskoj visini od 320 metara, i svega 7 km istočno od glavnog grada Argostolija, se nalazi tvrdjava Agios Georgios. Tvrdjavu su izgradili Vizantinci u 12 veku, dok su joj današnji oblik dali Mlečani 1504. Do 1757 godine ova tvrdjava je bila prestonica Kefalonije. Danas nije baš mnogo ostalo od tvrdjave, jer je uništena u raznim invazijama, a najviše je stradala u zemljotresu 1953.Tvrdjava ima poligonalni oblik i prostire se na površini od 16.000 m2, koju okružuju spoljni zidovi u obimu od 600 metara. Dvorište ima oblik latice, dok se u centralnom delu tvrdjave nalazi uzvišenje. Tokom venecijanske dominacije, u samoj tvrdjavi i okolini, je zivelo čak 15.000 ljudi. To je bio grad za sebe sa kasarnama, rezidencijama, hangarima sa hranom,crkvama, bolnicom, zatvorom, cistrenama za vodu, javnim, trgovački i upravnim zgradama. Prema pričama postoji tajni tunel koji ide od tvrdjave pa sve do lagune Kutavos pored Argostolija, koji je korišćen prilikom raznih evakuacija i u slučaju opasnosti. Tunel do danas nije otkriven.
Blizu malog trga na tvrdjavi, nalaze se ruševine katoličke crkve Svetoga Nikole. Istočno od ulaza u glavnom dvorištu se nalazi barokna katedrala Evangelistra u kojoj se čuvaju postvizantijske ikone.

Tvrdjava je otvorena svakoga dana od 10:00 do 15:00 u letnjem periodu. Ulaz je besplatan. Položaj tvrdjave je izuzetan, tako da se vidi sa raznih delova ostrva. Imate osećaj da je vidite, ma gde bili na Kefaloniji.

Tvrdjava Agios Georgios – mapaОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *