Site icon Moja Grcka : svi mi koji volimo Grčku

Tvrdjava Agios Georgios (Sveti Đorđe)

Tvrdjava Agios Georgios (Sveti Đorđe)

Tvrdjava Agios Georgios (Sveti Đorđe)

Na brdu iznad seoceta Peratata na nadmorskoj visini od 320 metara, i svega 7 km istočno od glavnog grada Argostolija, se nalazi tvrdjava Agios Georgios. Tvrdjavu su izgradili Vizantinci u 12 veku, dok su joj današnji oblik dali Mlečani 1504. Do 1757 godine ova tvrdjava je bila prestonica Kefalonije. Danas nije baš mnogo ostalo od tvrdjave, jer je uništena u raznim invazijama, a najviše je stradala u zemljotresu 1953.Tvrdjava ima poligonalni oblik i prostire se na površini od 16.000 m2, koju okružuju spoljni zidovi u obimu od 600 metara. Dvorište ima oblik latice, dok se u centralnom delu tvrdjave nalazi uzvišenje. Tokom venecijanske dominacije, u samoj tvrdjavi i okolini, je zivelo čak 15.000 ljudi. To je bio grad za sebe sa kasarnama, rezidencijama, hangarima sa hranom,crkvama, bolnicom, zatvorom, cistrenama za vodu, javnim, trgovački i upravnim zgradama. Prema pričama postoji tajni tunel koji ide od tvrdjave pa sve do lagune Kutavos pored Argostolija, koji je korišćen prilikom raznih evakuacija i u slučaju opasnosti. Tunel do danas nije otkriven.
Blizu malog trga na tvrdjavi, nalaze se ruševine katoličke crkve Svetoga Nikole. Istočno od ulaza u glavnom dvorištu se nalazi barokna katedrala Evangelistra u kojoj se čuvaju postvizantijske ikone.

Tvrdjava je otvorena svakoga dana od 10:00 do 15:00 u letnjem periodu. Ulaz je besplatan. Položaj tvrdjave je izuzetan, tako da se vidi sa raznih delova ostrva. Imate osećaj da je vidite, ma gde bili na Kefaloniji.

Tvrdjava Agios Georgios – mapaExit mobile version