Exogi selo

Exogi selo

Foto: Wikipedia / Jarmila Book

Exogi je jedno od najstarijih i najmanjih sela na Itaki, koje se nalazi 22 km severno od glavnog grada Vathi. Prostire se na padinama homerove planine Neion na nadmorskoj visini od 340m.Amfiteatralnog je rasporeda sa prelepim pogledom na zaliv i okolna ostrva, okruženo bujnim zelenilom.

Exogi je tokom srednjeg veka bio glavno selo Itake, zbog svog strateškog položaja, jer je bio skriven i zaštićen od piratskih napada sa mora. Sam naziv Exogi znači “van puta”. Kada su se pirati povuki, i napadi prestali, većina stanovnika se preselila i spustila u niži Stavros i na obalu. Danas su mnoge kuće u Exogi napuštene, a šetnjom kroz selo na kamenim zidovima mnogih starih kuća, možete da vidite uklesane datume izgradnje – koje se uglavnom odnose na XVIII vek. Takodje na nekim kućama u selu, možete primetiti čudne strašne, maske, koje podsećaju na one koje se nose na raznim karnevalima. One se zovu – Moros, i služe da kuće čuvaju od zlih duhova.

Glavna crkva u selu je Agia Marina, koja svakog 17 Jula organizuje seoski festival uz živu muziku, uz obilje hrane, vina i folkora na glavnom trgu Exogia. Na vrhu se nalazi i stara crkva Exogi sa spektakularnim pogledom na tirkizno more. Postoji mogućnost apartmanskog smeštaja, ali je ponuda dosta skromna.Exogi mapa
Ocena destinacije

Ocena

Dajte ocenu ovoj destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Frikes

Frikes Na severoistočnoj obali Itake se nalazi mala luka Frikes. Ujedno je to malo ribarsko …

Krovoulia (Frikes) druga plaža

Krovoulia (Frikes) druga plaža Nalazi se na izlazu iz mesta Frikes. Plaža je uredjena i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − 7 =