TURISTI, OPREZ Tvrde da vam ovaj dokument u Grčkoj nije potreban, ali da može da vam UPROPASTI LETOVANJE

TURISTI, OPREZ Tvrde da vam ovaj dokument u Grčkoj nije potreban, ali da može da vam UPROPASTI LETOVANJE

Izvor: Blic, FOTO: SHUTTERSTOCK

Ako planirate da na letovanju u Grčkoj iznajmite automobil kako biste obišli što više mesta, mogli biste da se neprijatno iznenadite kada vam rentakar agencija zatraži međunarodnu vozačku dozvolu, koju niste izvadili i poneli jer prema zvaničnim obaveštenjima, ona nije potrebna za vožnju u Grčkoj.Upravo ovakva situacija zadesila je naše turiste koji su pre nekoliko dana stigli na Kefaloniju i požurili da iznajme vozila kako bi narednih dana mogli da uživaju u obilasku ovog ostrva. Ipak, pored posedovanja biometrijske vozačke dozvole, u agenciji su im tražili i međunarodnu dozvolu.

FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

– Danas sam doputovala na letovanje na jedno od najvećih grčkih ostrva, Kefaloniju. Plan mi je bio da iznajmim auto kako bih obišla celo ostrvo. Međutim, mene kao i sve turiste iz grupe koji su doputovali iz Srbije zatekla je šokantna informacija, a to je da naše vozačke dozvole (iako nove, u vidu kartica) ne važe u Grčkoj i da je potrebno da imamo međunarodnu dozvolu kako bismo iznajmili vozilo. Obišla sam bar polovinu agencija u mestu i svuda su informacije iste – požalila se na sajtu “Grčka info” Svetlana, koja se sa ostalim turistima našla u neprijatnoj situaciji jer ih niko nije upozorio na ovo, a nemaju mogućnost da međunarodnu dozvolu obezbede u Grčkoj.

Međunarodna vozačka dozvolaFOTO: RAS SRBIJA
Međunarodna vozačka dozvola

Kako se ispostavlja, ovo pravilo su uvele pojedine rentakar agencije u Grčkoj u kojima su još prošle sezone naši turisti najnormalnije iznajmljivali vozila bez međunarodne vozačke dozvole.Pošto u Auto-moto savezu Srbije (AMSS) navode da u Grčkoj nije potrebno posedovati međunarodnu vozačku dozvolu te da se priznaje vozačka dozvola Republike Srbije na novom obrascu, većina naših turista na put ne nosi ovaj dokument.

– Ljudi jedno su papiri koje stoje na sajtovima i obaveštenja. I mi smo ih se držali. Kažu da možeš da voziš svoj auto sa srpskim tablicama sa srpskom dozvolom, ali da iznajmiš auto sa grčkim tablicama ne možeš bez međunarodne dozvole – prenosi naša turistkinja utiske iz rentakar agencije.

FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Kako piše potral “Grčka info”, ovaj problem je nastao uslovljavanjem agencija od strane osiguravajućih društava, a vezan za naplatu štete ukoliko dođe do udesa.“Ovo zavisi isključivo od toga sa kojom osiguravajućom kućom agencija ima ugovor. Ukoliko osiguravajuća kuća pri naplati štete traži rentakar agenciji da priloži i međunariodnu vozačku dozvolu vozača koji je učestvovao u udesu, agencija će je pri najmu vozila obavezno tražiti i vozaču. U suprotnom neće biti u mogućnosti da naplati štetu”.

Zato je savet svima koji nameravaju da iznajme automobil u Grčkoj je da prethodno unapred kontaktiraju neku od rentakar agencija u mestu gde će letovati i provere sa njima da li će im obavezno tražiti međunarodnu vozačku dozvolu, jer dok neke insistiraju na ovom dokumentu u drugim agencijama ga ni ne pominju.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *