Stomio

Stomio

Stomio je malo selo u oblasti grada Larisa od kojeg je udaljeno 48 km. U ovoj regiji Grčke, stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom, tako da je turizam još uvek u početnoj fazi razvoja.

Može se reći da i Stomio još uvek nije u potpunosti komercijalizovan u turističkom smislu. Priroda oko sela je impresivna. U blizini se nalazi dolina Tempi kroz koju protiče reka Pineios i uliva se u Egejsko more. Tu se nalazi čuveni manstir Agia Paraskevi koji je jedan od najvažnijih manastira i crkava u Grčkoj. Na ovom području postoje četiri izvora vode: Grooves, Ag. Dimitrios, Ag. Paraskevi i Yataganas. Ovi izvoru su važan deo u snadbevanju vode za stanovnike Kissavosa i okolnih sela.

Stomio je nekada imao drugo ime -Tsagezi u vreme turske okupacije. Postoje ostaci vizantijskih spomenika u okolini i manastir Sv. Dimitrija. U selu se jednom godišnje organizuje karneval – parada gde se glavna atrakcija jelo – supa sa spanaćem.

Selo ima na brdu jednu crkvu, koja predstavlja centar mesta, a najveći deo smeštaja je na glavnoj magistrali uz obalu. Uz obalu se nalazi par taverni, beach barova, prodavnice i veliki kamp koji je zaštitni znak Stomia. Cene u prodavnicama su malo jače nego u velikim supermarketima koji se nalaze u većim mestima. Najbliži LIDL se nalazi kod Leptokarije 35 km severno od sela. Na tom putu, postoje naplatne rampe i cena putarine je 2,4 eur. Možete ih zaobići koristeći lokalne puteve.

Plaža u Stomiju je dugačka i peščana, sa velikim plićakom i poseduje plavu zastavicu zbog izuzetno čiste vode. U periodima vikenda, povećava se broj posetioca na plaži iz Larise, ali zbog svog prostranstva, ovde nikada nema gužve. Postoji nekoliko beach barova, gde možete iznajmiti ležaljke sa suncobranima, uz plaćanje pića. Plaža se svakodnevno čisti i uređuje, postoje tuševi i svlačionice za presvlačenje. Preporučujemo plažu porodicama sa malom decom.

U delu gde se nalazi kamp, se nalazi malo jezero, preko koga prelazi drveni most koji predstavlja put za plažu. Kamp je dobro organizovan, i radi od početka maja do kraja septembra. Osnovni problem u večernjim satima su komarci, koji verovatno dolaze iz obližnjeg jezerceta. Mi nismo mogli da boravimo uveče na plaži zbog komaraca. U okviru kampa se organizuju razni sportovi na vodi, kao što je jedrenje, parasailing, skijanje na vodi. U ovom delu Grčke, stalno duvaju vetrovi, tako da se često organizuju takmičenja u jedrenju na moru.

Stomio je malo i mirno mesto, idealno za porodični odmor. Za sve one koje vole bogatiji noćni život, uređena šetališta, šoping i razonodu, to ovde neće pronaći.

Stomio kamp je prilično jeftin, a lepo je sređen i nalazi se blizu plaže, od koje ga dele dva drvena mosta. Malo smo se raspitali, cena za celu sezonu za mesto za prikolicu, sa strujom, za četiri osobe košta oko 1000 evra. To nije skupo za one koji bi proveli tri meseca na moru, s tim što prikolicu dovozite sami (ili možete postaviti i šator).

U samom mestu postoje dva majstora za giros, koji je solidan. Često dolaze i lokalni poljoprivrednici, od kojih možete kupiti odlično voće, naročito lubenice.

Napominjemo da je privatni smeštaj povoljan, ali nije na nekom visokom nivou (naravno, ima i odličnog smeštaja). Ukoliko se odlučite za boravak u mestu Stomio, dobro pogledajte komentare smeštaja koji želite da rezervišete. Znamo za neke slučajeve gde je ljudima preselo celo letovanje zbog katastrofalnog smeštaja.

Stomio – mapa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *