Zografou plaža

Zografou plaža

Foto: Google maps / screenshot

 

Zografou je prelepa peščana plaža sa belim peskom, okružena liticama. Ovo područje je nekada bilo deo istoimenog samostana na Svetoj Gori – Atosu.

Uz prekrasne peščane plaže Zografou pruža posetiocima prekrasan pogled ka Atosu i kamp „Porto Zografou.“

Na Sitoniji ćete pronaći sve veće supermarkete kao što su Lidl i Masutis pa je snabdevanje vrlo lako i povoljno uz velik izbor. Naravno, manjih prodavanica, voćara, pekara i sl. ima uglavnom svuda tako da neke svakodnevne stvari i namirnice možete pokupiti u povratku sa plaže.

Blizina Soluna je još jedna od prednosti Sitonije. Ovaj drugi po veličini grčki grad možete posetiti u dolasku ili odlasku, ali kako god da se organizujete na kraju ćete pomisliti da vam nedostaje još vremena za ovaj sjajan grad, koji je tako blizak našim ljudima. Spoj modernog i antičkog, prepun duha i mladih ljudi, odličnih restorana i taverni, romantičnom obalom i šetalištem, Solun zaslužuje posebno poglavlje i posetu.

Zografou – mapa:Nešto o Sitoniji

Sitonija spada u nekoliko oblasti koja je najbliža našim turistima, i zajedno sa svojim prirodnim lepotama čini jednu od najpoželjnijih i najčešćih destinacija za odmor. Raznovrsnost smeštaja, kapacitet istih kao i pristupačnost što se tiče cena zaokružuju Sitoniju kao izbor bez greške. Rastojanje od Beograda do Nikitija recimo jer je to glavni grad je 742km ili prevedeno u sate vožnje oko 9 sati. Naravno, moguća je i alternativna ruta direktan let Beograd-Solun, i onda rent-a-car ili autobus do odredišta na Sitoniji.

Sitonija je centralni prst u poznatoj i karakterističnoj geografiji Halkidiki regije. Sa svoje zapadne strane gleda na plaže Kasandre, a sa istoka na izdvojenu planinu Atos sa svojim manastirima. Na samoj Sitoniji dominiraju dve planine, Itamos i Dragudelis. Za one aktivnije turiste ovo je sjajan dodatak uz plaže jer su ova dva zaštićena prirodna lokaliteta ispresecana biciklističkim i treking stazama, a pogled sa vrha je fenomenalan.

Najvažniji gradovi ili bolje rečeno veća mjesta su Nikiti, Neos Marmaras, Porto Kufo, Sarti, Sikia, Toroni, Vurvuru… ali postoji još dosta seoca ili naselja koja ne zaostaju ni u kom smislu, a u zavisnosti od vaših preferenci, imaju i nekih prednosti. U poznate lokacije spada i super luksuzni kompleks Porto Karas sa 4 hotela, sportskim i golf terenima, 45000 stabala maslina i vinogradom od 47,50 hektara.
Najpoznatije i najvažnije znamenitosti su antički grad i dvorac u Agios Atanasiosu, vetrenjače u Sikiji i crkva iz 16 veka u Nikitiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *