Crkva Agia Paraskevi

Crkva Agia Paraskevi se nalazi u samom zaleđu poluostrva Kasandra, okružena borovom šumom.Lokalno stanovništvo je često naziva Biblija. Bogata istorijska tradicija je ovde interesantna. Crkva Agia Paraskevi uništena je tri puta pre i tokom revolucije 1821. Agia Paraskevi je rodno mesto Konstantina Makedonomachoi Sarafianos Konstantinos Karageorgis i velikog boraca revolucije 1821, Christodoulos Demetriou.

U dolini Tembi koja se nalazi na oko 25km od Platamona, nalazi se crkva Svete Petke, kako je mi zovemo. To je zapravo crkva-pećina. Do nje se, preko reke Pinios, prelazi visećim mostom. Tu je čuveni izvor Svete Petke i Afroditini izvori. Kada se skupi dovoljno posetilaca, kustos započinje svoju priču… Osim izvora čiste, hladne i pitke izvorske vode, tu je i restoran za odmor.

Ovo primorsko mesto nosi naziv ove crkve. Meštani, jednostavni i gostoljubivi, sretni su da pokažu posetiocima tajne pčelarstva, što je glavno zanimanje u ovoj regiji zajedno sa uzgajanjem maslina. U mestu postoje male, tradicionalne taverne s tradicionalnom hranom uz zalogaje specijaliteta Halkidiki-ja sa lokalnim pićima Uzom ili rakijom.

Posetioci imaju priliku da šetaju mirnim ulicama naselja ili da prolaze prelepim stazama kroz bujne šume.
Pet kilometara južno od Aghia Paraskevi, na moru, su naselja, koja se uglavnom sastoje od vikndica, apartmana i hotela. Stanovnici koji stalno žive u naselju, uglavnom se bave ribolovom, pčelarstvom, uzgojem maslina i turizmo.

Selo Lutra je dobilo svoje ime po vrućim izvorima, i poznato je po svojim lekovitim svojstvima.
Prvi izvor je otkrio jedan poljoprivrednik, koji je tražeći sumpor za prskaje svojih vinograda nšao izvor. Nakon završetka Drugog svetskog rata, stanovnici su bušili stene dinamitom odakle je iskočio gejzer sa temperaturoom vode 39 stepeni Celzijusa. Prvobitno je nazvan Sveti Nikola, a kasnije Sveta Petka. Zbog položaja izvora, na početku je bilo napravljeno samo par vikendica, da bi posle 2000. godine bilo izgradjeno novo moderno turističko naselje. Moderni spa centar je poznat po svojim retkim lekovitim svojstvima, namenjen je svim uzrastima. Ima bazene, saune, hamam, masaže (individualne i grupne) za ozdravljenje i pomlađivanje. Spa zadovoljava su potrebe savremenog čoveka, koji radi i živi brzo. Banja nudi opuštanje u prekrasnom okruženju uz punu medicinsku pomoć. Izvori vode je lekovit za mnoge bolesti, kao što su kosti, zglobovi i mišići, kao i kožnie bolesti.

 

Crkva Agia Paraskevi – mapa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *