Početna / Jonsko more / Jonska ostrva / Itaka / Stavros (Itaka)

Stavros (Itaka)

Stavros

Ovo živopisno selo se nalazi na severu Itake nekih 16 km od glavnog grada Vati.Stavros (ime na grčkom znači krst) se ušuškao u podnožju brda Neritos na nadmorskoj visini od 110 metara, sa veličanstvenim, panoramskim pogledom na zaliv Polis i susedno ostrvo Kefaloniju. U selu živi oko 300 stalnih stanovnika. Stavros je osnovan u 16 veku od lokalnog stanovništva iz sela Anogi, nakon prestanka piratskih napada koji su ovde bili česti u ranijim epohama.

Od najvažnijih znamenitosti sela su prelepa crkva Sotiris (Spasitelja) koja se nalazi na centralnom trgu, kao i crkve Agia Varvara i Zoodochos Pigi. U centru mesta, u lepo sredjenom parku okružena zelenilom, nalazi se izvajana bista Odiseja. U istom parku se nalazi uradjena maketa nekadašnje Odisejeve kuće.
U katastrofalnom zemljotresu iz 1953, je stradao najveći broj kuća, a jedna od retkih tradicionalnih, koja je preživela, je Venecijanska kuća Tzovanatos.

Selo raspolaže sa dosta taverni sa lokalnom kuhinjom, apartmanima za izdavanje, marketima, poštom i doktorom. Put iz Stavrosa se spušta u prelepu luku Polis, sa čije leve obale se nalazi pećina Loizos. Pećina je u antička vremena služila kao hram obožavanja Nimfa i Odiseja.

Istraživanjem i iskopavanjem unutrašnjosti pećine pronađeni su razni alati, keramika, predmeti za domaćinstvo, koji se danas čuvaju u Arheološkom muzeju u selu.

Mapa StavrosaOcena destinacije

Ocena

Dajte ocenu ovoj destinaciji, kako bi budući posetioci znali šta ih očekuje.

User Rating: Be the first one !

Pročitajte...

Filiatro plaža

Filiatro plaža Filiatro je najpopularnija plaža na Itaki. Izuzetno je posećena, i posle obilaska mahom …

Frikes

Frikes Na severoistočnoj obali Itake se nalazi mala luka Frikes. Ujedno je to malo ribarsko …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + fourteen =