Vathi

Vathi

Najveće mesto na Itaki je luka Vathi, u kojoj živi oko 2000 ljudi, što predstavlja više od polovine stanovnika na ostrvu.Vathi je glavna luka još od XVI veka, i ima oblik amfiteatra, koji se nalazi u prelepom dubokom zalivu. Na sredini zaliva se nalazi malo ostrvce Lazareto ili Sotira, na kome se nalazi crkvica svetog Lazara i ruševine mletačkih kazamata iz 1864. godine.

Za Itaku važi priča da nije pogodjena masovnim turizmom, da poseduje netaknutu prirodu, izuzetno čisto tirkizno more, sa plažama na kojima se može desiti da budete jedini posetioci. Iako Itaku nećete naći u ponudama naših agencija, ipak postoji solidna ponuda na internetu, u vidu privatnog smeštaja i par hotela koji se uglavnom nalaze u blizini Vathija. Vathi je administrativni i komercijalni centar ostrva u kome se nalazi sve što vam je potrebno: dom zdravlja, restorani i taverne duž luke, pošta, banke, supermarketi…
Posle katastrofalnog zemljotresa 1953. Vathi je bio sravljen sa zemlje. Zakonom iz 1978. država je pokušala da spreči izgradnju modernih velikih zgrada, u nastojanju da sačuva predjašni izgled mesta i kuća u tradicionalnom stilu. U nekim selima je strogo zabranjeno da se gradi u modernom stilu, a postoji i ograničenje boja koje se mogu koristiti na spoljnim fasadama. Mi smo zaključili iz vidjenog da se ipak mnogi ne pridržavaju toga.

U ulasku u luku videćete ostatke utvrđenja koji su podignuti za vreme vladavine Francuza. Možete posetiti kuće Karavias i Drakulis, crkvu Agios Georgios, obnovljenu katedralu Uspenja presvete Bogorodice sa izrezbarenim ikonostasom, kao i arheološki muzej koji je dosta zapušten.

U muzeju su vam na raspolaganju predmeti iz doba mikenske civilizacije. Možete videti mnoštvo tanjira i vaza iz starog doba, predmeti iz doba Rimljana, novčićima iz trećeg veka pre nove ere… Najbliže plaže u okolini su Dexa plaža (2 km zapadno od Vatija), Aetos plaža(3 km zapadno od Vatija), Filiatro plaža (3 km istočnood Vatija), Minimata plaža (2 km severno od Vatija) i Gidaki plaža (5 km istočno od Vatija).

Vathi – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *