Regija Elida

Regija lida (Ilia)

Prefektura Ilia je jedna od oblasti Peloponeza. Njen centralni deo čini grad Pirgos, koji se nalazi na oko 100 km od Patrasa.To je glavni i najveći grad u prefekturi Ilia. Pirgos je trgovinski i komunikacijski centar prefekture, pa zato i sav javni prevoz prolazi kroz ovaj grad. Luka Killini je u blizini i vrlo često je zovu kapija Jonskih ostrva.

Pirgos ima mnogo luksuznih hotela i restorana u kojima možete da odsednete, predahnete, pojedete neki od brojnih specijaliteta. Grad karakteriše vrlo impresivna arhitektura: pozorišta, pijaca.

Ukratko, pravo mesto za prijatan i kreativan odmor. U zavisnosti od vaših afiniteta, možete samo odmarati oči i telo u predivnom okruženju, a možete i obilaziti znamenitosti, kupiti predivne suvenire u vidu kopija Grčkih bogova, grnčarije i nakita.

Kako do regije Ilia

 Iz glavnog grada ove oblasti Pirgosa, možete autobskim linijama koje su redovne i česte stići gde god želite. Do Olimpije vam je potrebno 30 minuta, do Atine 6½ sati, do Patrasa 2 sata, Killini 50 minuta, Kiparissia 1¼ sata, Tripolija 3½ sata, Kalamate  2 sata i Andritsena 1½ sat. Česte su i veze sa drugim gradovima, kao što su Solun i Ioannina (Janjina).

Voz: Ukoliko ne volite autobus i želite da uživate u prizoru koji vas okružuje, možete putovati vozom jer postoji nekoliko železničkih linija između Pirgosa i Olimpije.

Klima


Peloponez poluostrvo ima tipičnu mediteransku klimu sa blagim, vlažnim zimama i toplim i suvim letima. Padavine se javljaju uglavnom u periodu od oktobra do marta.

Plaže su tipične za Grčku, šljunkovito peščane, razuđene, okružene zelenilom.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *