promiri-pilion-pelion-grcka-greece-www.mojagrcka-5
promiri-pilion-pelion-grcka-greece-www.mojagrcka-5

Promiri

Promiri

Selo Promiri se nalazi 55 km južno od grada Volosa na uzvišenju koje pruža prelep pogled na Egejsko more. Položaj sela je takav, da se mesto uopšte ne vidi sa obale.Gotovo je nevidljivo. U 16 veku ljudi su živeli na moru na plaži Theotokos, a kasnije u priobalnom zaseoku Liri. Zbog stalnih napada sa mora od strane pirata, bili su prinudjeni da se stalno pomeraju, pa su odabrali današnji Promiri, kao utočište od osvajača.Tokom turske okupacije, selo je imalo crkvenu imovinu (Vakoufi) i vrlo razvijenu proizvodnju maslinovog ulja, smokvi, grožđa i svile. Igralo je važnu ulogu u grčkoj revoluciji 1821 godine i smatra se centrom revolucije na poluostrvu.U neposrednoj blizini u šumi, se nalazi ženski manastir Agios Spiridon. Stanovništvo i danas živi od uzgoja maslina.
Promiri poseduje kaldrmisane, kamene staze, gde ćete uz laganu šetnju videti mnoštvo starih kuća i neoklasičnih vila. Jedna od najznačajnijih gradjevina je bazilika Kimisi izgradjena 1767 godine, na temeljima starog hrama a tu je i fontana “Trani Brisi” napravljena 1786.

Za kupanje su na raspolaganju nekoliko lepih plaža. Najbliža je plaža Theotokos (Bogorodica) gde se nalazi kapela Panagia Theotokos iz 1807. U neposrednoj blizini su plaže Platanias, Liri, Vromoneri i Mourtias.

Najbliže veće mesto je Argalasti, u kome se nalazi zdrastveni centar. Selo je uključeno u KTEL sistem javnog, autobuskog prevoza na Pilionu i povezan je sa gradom Volosom.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *