Partenon Sitonija Grcka letovanje leto 2014 Halkidiki
Partenon Sitonija Grcka Halkidiki

Partenon

Partenon

Partenon je možda, najlepše selo Sithonije, koje se nalazi se na 350 m nadmorske visine, na bujnoj zapadnoj padini planine Itamos, 4 km severoistočno od sela Neos Marmaras. Na izlazu iz Neos Marmarasa postoji putokaz za selo i treba vam oko 10 minuta lagane vožnje po lokalnom putu uz brdo, pored savršenih maslinjaka i vinograda Sitonije.Udaljenost od Soluna je 120 km.

Na mestu današnjeg sela nekad je postojao Partenon drevni grad, a selo postoji još od XIII veka gde je okolno zemljište vekovima bilo u vlasništvu Atosa i samostana na njemu. Drevne legende kažu da su nekada na ovim prostorima živeli Arhonti, koji su vrlo ljubomorno čuvali čast seoskih
devojaka. Jednog dana skupiše ih u tvrđavu, u svrhu zaštite od gusara. U tvrđavi su čuvali device, a selo je dobilo ime Partenopolis (grčki grad devica), a kasnije ime -Partenon. Partenon je imao značajnu proizvodnju maslina pre početka dvadesetog veka.

Neos Marmaras je nastao 1922, i jako brzo se razvio do 1967 godine, kada je većina stanovnika Partenona sišla na more, u potrazi za boljim životom i smestili se u zapadnom delu modernog Marmarasa. Dakle, naselje se postupno prazni. Da bi se sačuvala tradicija, 1980 Grci su kupili stare kuće gde su ih vratili u prvobitan izgled, tako da se mesto pretvara u jedno od naljepših tradicionalnih sela severne Grčke. Osim toga, glava magistrala do sela je betonirana, formirao se središnji trg u selu, stara škola je obnovljena, a otvoren je i etnografski muzej.Partenon – STREET VIEW

Zanimljivosti:

Ljetnikovac, poznat kao „gostionica Vangeli.“ Nekada je zgrada pripadala monahu po imenu Hilarion, koji je izgradio ovu kuću za svoju braću i sebe , gde je trebao da se skloni pod stare dane Osim toga, monah je osnovao najveću biblioteku u Makedoniji. Kad je on ostario, i stigao u svoje mesto na mulama, natovaren s dva sanduka, njegova sestra ga je izbacila iz kuće. Kada je otišao, Hilarion ih je sve prokleo rekavši da će izgubiti sve kuće i da će stranci doći da žive u ovom mestu.

Partenon je danas tipično turističko mesto sa puno taverni, kafića i prodavnica suvenira. Odozgo se pruža neverovatan pogled na more i na mesto Neos Marmaras.

Specijalitet: jagnjetina jedna od najboljih na Sitoniji, med, domaće vino i maslinovo uljePartenon – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *