Planina Atos

Uspon do vrha Atosa

Uspon na vrh Atosa je ozbiljan fizički uspon i preporučuje se iskusnim planinarima u periodu od maja do oktobra. Planinari i turisti koji su u dobroj kondiciji, uspon mogu izvršiiti u jednom danu, ali se preporučuje da se za uspon potroše dva dana gde bi se prvog dana prenoćilo u keliji Panagija na visini od 1500 m n.v.Sam vrh Atosa se nalazi na visni od 2033 metra n.v. Na njemu je sagrađena kapela posvećena preobraženju spasitelja. Pored kapele se nalazi kamen sa gvozdenim krstom Svetog Atanasija, kao i bunar sa kišnicom. Polazište za uspon može biti manastir Velika Lavra Svetog Atanasija, ili se može krenuti od skita Svete Ane, ili sa karulje.

Kada dođete do kelije Panagija na 1500 m n.v ovde možete da prespavate, jer postoje dve prostorije i kapela. U prvoj prostoriji ima ognjište i bunar sa pitkom vodom, a druga prostorija je spavaonica sa 20 tak ćebadi. Naš savet je da ponesete svoju vreću za spavanje kao i energetsku hranu sa dovoljno tečnosti (oko 2 litre). Za sve one koji žele pečat sa uspona, on se nalazi u Panagiji. Iako preko dana sunce nemilosrdno prži, noći su ovde vrlo sveže.

Za sam uspon vam je uvek potrebna jakna,baterijska lampa,duboke cipele, zaštita od vetra i kiše. Takođe treba biti oprezan, jer je Atos dosta kamenit, pa postoji mogućnost da sretnete i neku zmiju.

Uspon na planinu Atos je kod većine monaha postao praksa svake godine, a postoji nepisano pravilo da svaki monah treba da se u toku svog života popne na vrh bar jednom. Kada krenete planinarskom stazom do vrha, može se desiti da vidite mazge i mule koje nose teret starijim monasima. Na vrh iz Panagije treba rano poraniti, kako bi ste prisustvovali izlasku sunca koji predstavlja jedinstven doživljaj. Od Panagije do vrha vam je potrebno oko 2 sata konstantnog uspona. Spuštanje, iako fizički lakše, je zapravo teže jer je klizav teren sa dosta kamenjara i prašine.Boravak na vrhu je doživljaj za sebe. Sa vrha ćete biti nagrađeni prelepim pogledom na more i poluostrva Halkidikija.Kažu da po lepom i vedrom vremenu se može videti i Olimp.Na vrhu se nalazi mala crkvica i krst, gde se često vrše razne verske službe. Pri penjanju na vrh, treba da savladate 1700 m visinske razlike i da pređete oko 8 km uz konstantni uspon. Tehnički uspon do vrha spada u uspone srednje težine.

Da bi se popeli na planinu Atos morate da imate specijalnu dozvolu i vizu za Svetu Goru. Većina ljudi papirologiju za odlazak na Atos i posetu manastiru Hilandaru vrši preko raznih crkvenih udruženja, planinarskih društava u Srbiji, a postoji predstavništvo i agencija u Uranopolisu koja se bavi organizovanjem i vađenjem vize za posetu Svetoj Gori i planini Atos. I ne zaboravite da posetu Svetoj Gori mogu da dožive samo muškarci.

Planina Atos – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *