Patitiri luka, Alonisos
Patitiri luka, Alonisos

Patitiri luka, Alonisos

Patitiri luka, Alonisos

Foto: Google/Carsten Hansen

Patitiri je glavna luka Alonisosa, i ima jednu usku plažu od šljunka i krupnog peska duž koje se nižu taverne.Vlasnici su gotovo uvek spremni da iznesu sto na samu plažu, i to je savršen ugođaj. S druge strane, dublje u gradu ima boljih taverni sa kvalitetnijom hranom, i to za manje para.

Iako se Patitiri ceo sastoji od kuća koje su podignute nakon zemljotresa 1965, stanovnici su mnogo doprineli da betonski blokovi dobiju šarmantnu notu.

Vinova loza i raznobojno cveće rastu svuda, tako da je, zajedno sa tavernama, kafeima, i kristalno čistim morem, luka jedno ekstremno prijatno mesto.

Stanovnici su nekad živeli u selu Chora na brdu, a u luci su bile samo prese za vino. Međutim, 1955. je smrtonosna bolest uništila vinovu lozu uvezenu iz Kalifornija, 10 godina kasnije zemljotres sravnio Choru, i tadašnja vojna hunta Grčke je prisilno preselila stanovništvo u Patitiri na obali, u na brzinu sazidane betonske kuće.

Sa obe strane zaliva Patitiri napravljen je betonski rt, a na brdu iznad grada su načičkani manji hoteli sa impresivnim pogledom na more i zaliv.Turisti vole da budu smešteni u ovim hotelima.

U Patitiriju vlada mirna atmosfera, koju jedino nekoliko puta dnevno prekida dolazak trajekta što je glavni društveni događaj u luci.Mnogobrojne staze vode u različitim pravcima do različitih plaža. Najpoznatije plaže na ostrvu su: Gialia, Vrisitsa, Vithisma, Mouritas, Marpoenda i plaža Plakes.

Patitiri luka, Alonisos – mapa

More oko Sporada, a pogotovo oko Alonisosa i Skopelosa, je ubedljivo najčistije u Evropi, a dokaz za to su sredozemne foke koje žive samo u ovom delu Mediterana.

Alonisos sa okolnim ostrvima i morem između njih je deo Nacionalnog pomorskog parka velikog 2.200 km2, prvog takve vrste u Grčkoj i najvećeg u Evropi. Osnovan je 1992. god. sa ciljem da se sačuvaju ugrožene lokalne vrste, pre svega sredozemna foka, ali i divlje koze giouros, lokalne vrste galeba, i divljih maslina agrielia.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *