O Alonisosu

O Alonisosu

Foto: http://mylittle-way.blogspot.com

Alonisos je jedno od ostrva grupe Sporada, kojima pripada i mnogo popularniji i bučniji Skiatos, ali je odolevao masovnom turizmu, i uspeo da još uvek ostane neotkriven.Alonisos je po površini najveće ostrvo iz grupe Sporada. Obuhvata površinu od 65 km2, širine 4.5 km i dužine 20 km. Celo ostrvo je prekriveno gustom borovom šumom i mastikom. Zapadna obala se sastoji od okomitih litica, a istočna od malih uvala sa šljunkovitim plažama.

More oko Sporada, a pogotovo oko Alonisosa i Skopelosa, je ubedljivo najčistije u Evropi, a dokaz za to su sredozemne foke koje žive samo u ovom delu Mediterana.

Alonisos sa okolnim ostrvima i morem između njih je deo Nacionalnog pomorskog parka velikog 2.200 km2, prvog takve vrste u Grčkoj i najvećeg u Evropi. Osnovan je 1992. god. sa ciljem da se sačuvaju ugrožene lokalne vrste, pre svega sredozemna foka, ali i divlje koze giouros, lokalne vrste galeba, i divljih maslina agrielia.Alonisos je manje posećeno ostrvo od strane turista i zbog toga poseduje autentični grčki šarm. Većina lokalnog stanovništva, ima ih oko 2.700, živi u najvećem mestu i luci na ostrvu – Patitiri. Iako je celo mesto ponovo izgrađeno posle zemljotresa 1965. god, stanovnici su doprineli tome da ova luka, sa mnogobrojnim tavernama, mirnom i prijatnom atmosferom, zadrži tradicionalni stil.

Popularno među turistima je i nekadašnje glavno mesto ostrva – Chora, koje je smešteno na brdu u južnom delu ostrva I koje danas izgleda lepše nego ranije. Karakterišu ga kamene kuće i uske ulice, a na najvišoj tački Chore skoncentrisano je nekoliko manjih trgova, taverni i kafea, odakle se pruža izuzetan pogled na ostrvo i more.

Mnogobrojne staze vode u različitim pravcima do različitih plaža. Najpoznatije plaže na ostrvu su: Gialia, Vrisitsa, Vithisma, Mouritas, Marpoenda i plaža Plakes.

KAKO STIĆIFeribotom – od Volosa saobraćaju dva feribota dnevno (oko 20€, 4.5h), od Soluna tri nedeljno (oko 25€, 7h). Tokom sezone postoje brodske veze i sa susednim Skopelosom (30 min) i Skiatosom (2h). Karte: Alonissos Travel, Patitiri (Tel: 242 40 65 188).

Gliserom – od Volosa (oko 35€, 3h, 3 dnevno), od Skopelosa (oko 8€, 20 min, 5 dnevno), i od Skiatosa (15€, 1.5h, 5 dnevno). Karte: Alkyon Travel, Patitiri (Tel: 242 40 65 220).

Alonisos nije u potpunosti pokriven autobuskom mrežom, već oni saobraćaju samo u sezoni, i to samo od Patitirija do Starog Alonisosa (Chora), i do mesta Steni Vala, na polovini istočne obale.

Taksisti se okupljaju preko puta keja, a vožnja na suprotan kraj ostrva košta od oko 20-25€.Vodeni taksi oko 11 pre podne polazi iz Patitirija i razvozi severno po mestima i uvalama duž istočne obale, a nazad se vraća oko 6 popodne. Vožnja do Steni ili Agios Dimitrosa košta oko 10€.

Alonisos – mapaОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *