Makrinitsa (Markinica)

Makrinitsa (Markinica)

Selo Makrinica se nalazi na nadmorskoj visini od 640 metara, a najviše je poznato kao „balkon Volosa i Piliona“ zbog veličanstvene panorame na čitav grad. Od 2011 godine je selo pripalo opštini Volos. Nalazi se na severozapadnom delu planine Pilion, 6 km severoistočno od grada Volosa. Da bi ste došli do sela morate da sledite put prema drugom selu Portaria, gde će na raskrsnici biti odvajanje i putokaz za selo Makrinica.Pravo je uživanje u vrelim letnjim danima popeti se u brda, gde ćete se brzo rashladiiti u prelepim selima Piliona punih izvora sveže vode i prelepe arhitekture. Takvo je i selo Makrinica.
Tradicionalno selo Piliona, sa puno prelepih kuća i vila, bogato ukrašenih, okruženih bujnim zelenilom i vodom, koja izvire is svih ćoškova. Prelepi ukrasi na tradicionalnim kućama Piliona, svedoče o bogatstvu ovog kraja.

U šetnji kroz uske kaldrmisane ulice Makrinice, videćete jedan od tradicionalnih kafića, koji je ukrašen freskama i muralima čuvenog grčkog slikara Theofilosa. Živopisni putevi Makrinice su razbacani po selu i gotovo svi su vrlo strmi, i ukrašeni prelepim kamenim česmama i fontanama.

Voda je izvorska i izuzetno je čista i hladna. Penjući se na najviše tačke mesta, često smo se pitali kako se ovde odvija saobraćaj zimi, pa smo dobili informaciju da je Makrinica izuzetno popularna destinacija, naročito tokom zime.

Markinica je izuzetno uredjena i pre svega namenjena turistima. Na svakom koraku su prodavnice suvenira, domaće radinosti, kafići, hoteli i taverne u autentičnom ambijentu. Obavezna je degustacija grčke kafe i tradicionalnog slatka (jagode, masline, paradajz, kesten.. u slatkom sirupu).Selom dominira centralni trg na kome se nalazi glavna terasa i neverovatni pogled na grad Volos i zaliv Pagasitikos. Glavni trg ima na sredini ogroman platan star preko sto godina u koga možete i da uđete i rezbarenu mermernu fontanu sa izuzetno hladnom vodom.

Makrinica je uvek bila bogato selo. Za vreme turske okupacije, selo je imalo status „Vakoufia“ što je značilo da su sve pare od poreza davane u dobrotvorne svrhe. U 19 veku se industrijske proizvodnja značajno povećala, a Makrinica je postala jedna od glavnih centara za proizvodnju svile.

U Makrinici takodje imate priliku da vidite nekoliko crkvi sa izuzetnim ikonama. Prva je crkva Agios Ioanis Prodromos koja se nalazi pored mermerne fontane iz 1809 iz koje izvire „besmrtna voda“. Ostale crkve su Agios Athanasios, Agios Nikolaos, Agios Georgios i Agia Magdalena. U mestu se organizuju razni kulturni događaji tokom leta. U julu je aktuelna manifestacija Maidas posvećena proslavi Dionisa, renesansi prirode i života.

Markinica je možda i najposećenije i najkomercijalnije selo Piliona. Zato su i cene u kafićima, restoranima, hotelima nešto iznad proseka za Pilion. Isto važi i za lokalne proizvode: grnčariju, proizvode od stakla, slatkiše, suvenire i sl…

Makrinitsa – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *