Limenas

 Limenas

Limenas je glavni grad Tasosa i nalazi se na severu ostrva oko 11 km od zaliva u Keramotiju. Limenas je bio glavni grad Tasosa i u antičko vreme.  On je ujedno administrativni, turistički i ekonomski centar Tasosa.U Limenasu se nalazi luka, veliki broj hotela, ali i veliki broj arheoloških nalazišta: Agora, Amfiteatar, Akropolj, Odeon i groblje, Hram Herkula (koji je zaštitnik ostrva), Hram Pan i Muzej arheologije.

Sam grad je okružen planinama i brdima koji su prekriveni borovom šumom i maslinama.

Limenas je najveći grad na ostrvu, koji je lociran na prostoru antičke prestonice Tasos. U Limenasu živi oko 3200 ljudi. Gradić je interesantan kako za mlađu populaciju, tako i za porodice koje žele miran odmor.U samom mestu postoji ambulanta, apoteka, pošta, mnoštvo rent a car agencija kao i supermarketa. Ujedno je i glavna luka na ostrvu, koja je sa trajektima povezana sa Kavalom i Keramotijem na kopnu. Celo ostrvo nije toliko urbanizovano i izgradjeno, ali u Limenasu ćete naći na pregršt taverni, restorana, kafiterija, butika, diskoteka, koji će zadovoljiti turiste sa najraznovrsnijim prohtevima.

U samom Limenasu postoje dve plaže, gradska i manja Tarzanas koje su na suprotnim krajevima grada. Gradska plaza je blizu luke, ali je more ipak čisto, pešcana je i iako ima lepših, vrlo je upotrebljiva ako ste smešteni u centru Limenasa. Na gradskoj plaži imate prirodni hlad od platana, lipa i japanskih bagrema, tako da vam ne treba suncobran, ali se može iznajmiti u par kafica na samom početku plaže. Na plazi postoje restorani, taverne, samoposluga, spasioci tusevi, dok svaki lokal ima wc.Tarzanas je atraktivnija i bolja plaža. Voda je uglavnom čista a plaža je lepo uređena. Sama plaža je ušuškana i malo izdvojena iz samog centra Limenasa. Trebaće Vam 15-tak minuta laganog hoda od centra. Udaljena je od centra Limenasa oko 1 km. Iznad plaže se nalazi jako lep restoran kao i par barova. Sve je jako lepo sređeno, i ceo dan možete provesti na plaži.

Na samom početku Limenasa postoji restoran Dukas sa uvek svežom ribom. Orada je za naše ljude oko 7.5 eur. Grci će vas često pitati odakle ste, pa je cena za Srbe nešto niža (jer je orada je za Nemce i ostale turiste oko 10 eur). Ostale ribe su oko 10 eur i skuplje. Giros pita je u proseku 2,5 eur.

Postoji veliki broj kafića i restorana gde su kokteli od 4.5-7eur Kada je aktuelan Happy hour tada su cene koktela duplo jeftinije. Sladoled je oko 5-6eur gde dobijate 3 kugle u porciji. Domaći sladoled na štapiću je oko 1 eur. Nemojte biti iznenađeni kada vam posle ručka ili večere, ljubazni domaćini u taverni donesu neki dezert ili parče lubenice totalno gratis. Tako vas „kupuju“, sve u nameri da ih ponovo posetite, a sve je to u duhu grčke ljubaznosti i marketinga.

Limenas – mapa
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *