Lakes plaža, Alonisos (Yialia)
Lakes plaža, Alonisos (Yialia)

Lakes plaža, Alonisos

Lakes plaža, Alonisos (Yialia)

Foto: Google/Paolo Di Maggio

Čitavo ostrvo je ispresecano stazama za pešačenje, a na bezbroj mesta se pružaju vidikovci tako da je idealno za hajkere u svako doba godine.Plaža Lakes ostrva Alonisosa je zapravo mali stenoviti zaliv okružen peskom. Nalazi se severno od starog grada Alonisos, poznat kao Old Alonissos. Jedan od karakterističnih osobenosti ove plaže je vetrenjača koja krasi malu stenu na levoj strani plaže. Turisti obožavaju da je koriste kao eksponat za fotografisanje.
Plaža Lakes će sigurno biti cenjena od strane onih koji uživaju u divljoj prirodi, specifičnom pejzažu, nemirno more puno talasa je takođe njena osobenost. Iako ovo nije tipična porodična plaža, divno je mesto da dovedete i decu ovde jer će sigurno uživati u plićaku hladovini.

Blizina Starog Alonisosa daje posebnu čar ovoj plaži. U njemu kao da je vreme stalo, sve je bajkovito prepuno kućica sa plavim krovovima i prozorima, okućnice ukrašene najraznobojnijim cvećem…a vi sa plaže Lakes to jasno vidite i osećate se kao da ste u nekom drugom filmu.

Alonisos nije u potpunosti pokriven autobuskom mrežom, već oni saobraćaju samo u sezoni, i to samo od Patitirija do Starog Alonisosa (Chora), i do mesta Steni Vala, na polovini istočne obale. Ovo je bitno jer se do plaže Lakes može stići nekim lokalnim autobusom ukoliko nemate sopstveni prevoz.

Taksisti se okupljaju preko puta keja, a vožnja na suprotan kraj ostrva košta od 20 do 25€.Vodeni taksi oko 11h pre podne polazi iz Patitirija i razvozi severno po mestima i uvalama duž istočne obale, a nazad se vraća oko 6 popodne. Vožnja do Steni ili Agios Dimitrosa košta oko 10€.

Lakes plaža, Alonisos – mapa

More oko Sporada, a pogotovo oko Alonisosa i Skopelosa, je ubedljivo najčistije u Evropi, a dokaz za to su sredozemne foke koje žive samo u ovom delu Mediterana.

Alonisos i okolna ostrvca i more oko njih proglašeni su 1992. za nacionalni pomorski park.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *